Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Comunitate în solitudine – Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Liliana Mercioiu-Popa și Ghenadie Popescu expun la WASP
comunitate in solitudine

Comunitate în solitudine – Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Liliana Mercioiu-Popa și Ghenadie Popescu expun la WASP

Expoziția „Comunitate în solitudine” prezintă publicului rezultatul unui laborator ce a avut ca temă centrală solitudinea și noile forme de a fi împreună. În fața izolării forțate și ca răspuns imediat la o agresiune deschisă, artiștii Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Liliana Mercioiu Popa și Ghenadie Popescu dezvoltă spații fizice și virtuale de întâlnire, dialog, revoltă și reflecție.

Lucrările expuse la WASP evocă un timp și mediu specific, care au marcat existența socială colectivă și individuală, alterând expresivitatea și emoția artistică, deseori înlocuite de anxietate și teamă.

Expoziția cuprinde: „De la A la C. Dispozitiv” – video, Matei Bejenaru; „IZOLAREA / ÎNAINTE ÎMPREJUR ȘI ÎNAPOI” – instalație, Gabriela Mateescu și Andrei Mateescu; „De unde până unde se întinde persoana mea, unde încep ceilalți?” – instalație site-specific, Liliana Mercioiu Popa; „Leukos. The Quickest Response” – Ghenadie Popescu.

Din laborator de cercetare, pe simeze

Proiectul „Comunitate în solitudine. Socializarea ca practică post-analog” a găzduit în anul 2021 un laborator online de cercetare și creație, precum și un spațiu pentru discursuri-dialog.

În cadrul acestor dialoguri s-a urmărit implicarea artiștilor în diferite micro-cosmosuri sociale, spre a demara o analiză, o dezbatere despre rolul comunităților artistice în politica de recuperare din criza Covid-19. Nu în ultimul rând, laboratorul online a funcționat ca un spațiu alternativ de prezentare a proiectelor artistice dezvoltate în cadrul proiectului de  artiștii Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Ghenadie Popescu și Liliana Mercioiu Popa.

Expoziția „Comunitate în solitudine”, ce include patru creații artistice produse în cadrul proiectului, reprezintă o primă întâlnire în spațiul WASP a celor patru artiști, după o perioadă de un an de cercetare în atelier și dialoguri în mediul online.
Curatorul ei este Andreea Căpitănescu.

„Comunitate în solitudine” poate fi vizitată în perioada 24 aprilie – 15 mai, la WASP Working Art Space and Production (str. Ion Minulescu 67-93, corp E).