Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Conacul Mocioni – Expoziție dedicată la Timișoara și artă stradală la Foeni
mocioni

Conacul Mocioni – Expoziție dedicată la Timișoara și artă stradală la Foeni

Expoziția eveniment „Heritage of the past – Future of the Community” va fi deschisă în 19 aprilie, la Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara, după trei săptămâni în care operele artiștilor români și islandezi realizate în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni au fost expuse la Reykjavík.

Lucrări de fotografie, cianotipie, pictură, grafică și artă digitală realizate de artiștii români Andrada Damianovskaia, Corina Nani, Renée Renard, Saint Machine, Sorin Scurtulescu și Ana-Maria Szollosi, alături de Sara Björg și Rebekka Ashley din Islanda vor fi expuse până în 10 mai.

mocioni1

„Heritage of the past – Future of the Community” e curatoriată de Alexandru Babusceac și Odda Júlía Snorradóttir

În paralel, în satul Foeni e demarată rezidența de artă stradală și peisagistică, unde artiștii români Analisa Radu și Flavius Roua și artistul islandez Úlfur Logason decorează fațadele a trei clădiri reprezentative din comunitate: primăria, școala și grădinița.
Din aceeași rezidență face parte și muralul artistei Corina Nani, „Conacul Mocioni, între trecut și viitor”, lucrare finalizată în luna martie pe peretele stației de autobuz din Foeni.

Conac vechi de 270 de ani

Activitatea de revitalizare este structurată în jurul istoriei Conacului Mocioni, a reconstrucției și conservării clădirii care, de-a lungul timpului, a servit comunității în moduri diferite. Accentul e pus pe inovarea și conceptualizarea patrimoniului cultural reprezentat de conac și destinațiile sale multiple de-a lungul timpului.

Conacul Mocioni a fost construit în 1750, în stil neoclasic, ca reședință pentru familia Mocioni, dar în ultimele decenii a avut destinații diverse – de la grădiniță, baie publică, discotecă până la adăpost împotriva inundațiilor.

Organizarea rezidențelor artistice și organizarea expoziției itinerante fac parte din activitățile de revitalizare a Conacului Mocioni prin proiectul „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș” finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Contractul are o valoare de peste 9,5 milioane de lei.