Contribuția remarcabilă a femeilor din arta românească, în expoziții ale Muzeului de Artă Brașov
Contribuția remarcabilă a femeilor din arta românească este redată în expoziții ale Muzeul de Artă Brașov, începând cu 13 septembrie.
Muzeul anunță lansarea proiectului „Her Art Story”, un demers care aduce în prim-plan realizările remarcabile ale femeilor din arta românească și promovează talentul ilustratoarelor contemporane. Evenimentul de inaugurare va avea loc pe 13 septembrie 2024 și va include expoziții și tururi ghidate menite să sublinieze contribuțiile esențiale ale artistelor în domeniul artei.
Her Art Story
Expoziția „Her Art Story”, organizată în Parcul Nicolae Titulescu, va fi inaugurată în 13 septembrie, la ora 17:00. Sunt prezentate poveștile și lucrările a 16 artiste influente din secolele XIX-XX, care au contribuit semnificativ la arta brașoveană și românească: Emilia Apostolescu, Zina Blănuță, Geta Brătescu, Cecilia Cuțescu-Stork, Lucia Demetriade Bălăcescu, Margarete Depner, Micaela Eleutheriade, Alexandrina Gheție, Irina Lukász, Rodica Maniu, Puia Hortensia Masichievici, Mimi Șaraga Maxy, Margit Mikloș-Timar, Elena Mureșianu, Tia Peltz și Elena Popea.
Lucrările selectate evidențiază talentul și viziunea unică a fiecărei artiste și oferă o înțelegere profundă a evoluției culturale din România. Acestea vor putea fi admirate în original în Galeria de Artă Românească a Muzeului de Artă Brașov, care se transformă prin prezentarea lor în contextul istoric și cultural în care au fost create.
Expoziția va include reinterpretări contemporane ale portretelor acestor artiste realizate de 16 ilustratoare: Bianca Anton, Diana Barbu, Raluca Burcă, Alexandra Ciocan, Corina Drăgan, Alexandra Goldillo, Daia-Diana Grigore, Alexandra Hochreiter, Irina Iliescu, Loreta Isac, Oana Ispir, Alina Marinescu, MURA, Daniela Olaru, Bianca Spatariu și Alexia Udriște.
Expoziția „Her Art Story” poate fi vizitată pe aleea din Parcul Nicolae Titulescu, vizavi de Muzeul de Artă Brașov, până la 14 octombrie 2024, gratuit și non-stop.
Prima artistă din România cu studii de specialitate
În aceeași zi, la ora 17:30, va fi inaugurată și expoziția „Deschizătoare de drumuri: Elena Mureșianu”, în Sala unu a Muzeului de Artă Brașov, unde poate fi vizitată până la 27 octombrie.
Expoziția aduce în atenția publicului opera și viața Elenei Mureșianu (13 septembrie 1862 – 12 octombrie 1924), prima femeie artist din România cu studii de specialitate. Sunt prezentate lucrările sale din colecția muzeului, alături de o contextualizare a perioadei culturale în care a trăit și creat. Expoziția face parte din programul de manifestări organizat de Muzeul de Artă Brașov pentru a marca centenarul morții sale și oferă o oportunitate unică de a descoperi creația acestei importante artiste brașovene prin prezentarea a 9 dintre cele 13 lucrări păstrate din opera sa.
Lucrările originale ale celor 16 artiste prezentate în Galeria de Artă Românească vor fi explorate într-un tur ghidat susținut de Alexandra Ilniţchi-Ardelean, referent de specialitate în cadrul Muzeului de Artă Brașov. Transformarea Galeriei de Artă Românească prin introducerea lucrărilor acestor artiste subliniază importanța moștenirii artistice feminine în istoria artei, promovând recunoașterea și aprecierea vocilor feminine alături de marii maeștri binecunoscuți. Proiectul contribuie la deconstruirea narațiunilor dominante și oferă un spațiu în care contribuțiile femeilor pot fi cu adevărat apreciate.
Programul evenimentului inaugural
13 Septembrie 2024:
- 17:00 – Vernisaj „Her Art Story” – Parcul Nicolae Titulescu
- 17:30 – Vernisaj „Deschizătoare de drumuri: Elena Mureșianu” – Muzeul de Artă Brașov,
Sala unu
- 18:00 – Tur ghidat – Galeria de Artă Românească