Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Controversă la MNAR – Ministrul Culturii a solicitat prezentare „detaliată” a documentelor privind lucrările din expoziția „Brauner”
victor brauner 1, mnar, curatorial

Controversă la MNAR – Ministrul Culturii a solicitat prezentare „detaliată” a documentelor privind lucrările din expoziția „Brauner”

Raluca Turcan, ministrul Culturii, aflată într-o vizită la Iași, a declarat jurnaliștilor că a solicitat o prezentare „detaliată” a colecţiilor şi documentelor privind lucrările din expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, după ce expertul și istoricul de artă Pavel Șușară a acuzat, fără a prezenta dovezi, că în expunere sunt incluse tablouri false.

La solicitările mass-media, conducerea muzeului a răspuns, respingând acuzațiile. „Expoziția Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg, din colecții particulare din România și Franța”, a subliniat, în comunicatul de presă, Călin Stegerean, manager MNAR.

Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România, condusă de Pavel Șușară, a solicitat constituirea unei comisii de experți – inclusiv unul internațional, specialist în opera lui Brauner – pentru „clarificarea acestui fapt inadmisibil și pentru scoaterea publicului din confuzie”.

Raluca Turcan a afirmat că acest conflict este „între două persoane cu o istorie mai veche”. „Sunt destul de reţinută cu privire la temeinicia acestei acuzaţii”, a precizat ea.

Ministrul a mai afirmat că un organism tehnic, așa cum este Corpul de Control, „nu poate să se pronunţe despre calitatea unor exponate sau să le expertizeze profesional” și a promis că va verifica cu specialiști dacă acuzațiile sunt adevărate.

 Opiniile specialiștilor

„Dacă se va demonstra totuși că există falsuri în aceste expoziții, nu aș arăta cu degetul MNAR pentru că nu toate lucrările le aparțin, nu poți face tu autentificare pe lucrările altora dacă nu ești solicitat în acest sens, nu poți evalua de fiecare dată, fie și preventiv și de la tine inițiativă, orice lucrare îți trece prin mână mai ales când ți-a fost împrumutată cu generozitate de alți colegi din muzee serioase, aici funcționând și principiu încrederii reciproce”, a spus Dragoș Neamu, manager al evenimentului Noaptea Muzeelor.

Expertul Adrian Buga a scris pe o rețea de socializare că este „gata să protesteze public” dacă nu se iau măsuri pentru a verifica autenticitatea tablourilor în cauză.

Cea mai gravă situație, spune el, „este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase. Recomand ca MNAR să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase (…) Dacă nu se fac publice expertizele cerute și nu se dă voie să se facă o contraexpertiză a lucrărilor menționate, iar aceste lucrări vor fi reproduse în viitorul catalog al expoziției Brauner, voi fi nevoit să protestez public în fața muzeului și în fața sediului Ministerului Culturii”.

Expoziția dedicată lui Victor Brauner la MNAR a fost inaugurată la 1 decembrie 2023 și va rămâne deschisă până la 30 aprilie 2024.