Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Controversate portrete ale unor lideri mondiali
kulges danish royal family

Controversate portrete ale unor lideri mondiali

O familie regală înspăimântătoare, un președinte „distorsionat”, un lider din al Doilea Război Mondial redat necorespunzător și o regină prezentată „prea sexy” sunt câteva dintre portretele celebre nereușite și contestate de-a lungul vremii.

Regina Victoria

Victoria a domnit între 1837 și 1901. A comandat un portret pictorului german Franz Xaver Winterhalter în 1843, ca un cadou surpriză pentru cea de-a 24-a aniversare a soțului ei, prințul Albert.

În jurnal, l-a numit „tabloul secret”. Păstrată în camera de scris privată a lui Albert, la Windsor, pictura o înfățișează pe Victoria purtând o rochie decoltată, translucidă, stând sprijinită de o pernă roșie, cu gura ușor întredeschisă. După moartea sa, în 1901, portretul a fost considerat „vădit sexual” pentru a fi arătat publicului și a fost expus în cele din urmă abia în 1977.

regina victoria

Winston Churchill

În 1954, picorului Graham Sutherland i-a fost comandat de Camera Comunelor un portret al lui Winston Churchill cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a fostului prim-ministru. Pictura a fost prezentată într-o ceremonie la Westminster Hall, la care au participat Churchill a descris portretul ca „un exemplu remarcabil de artă modernă”, în râsetele celor prezenți.

Trebuia să fie expus public, însă i-a fost oferit ca dar privat. Lady Churchill a detestat atât de mult acest portret încât, cu ajutorul secretarei ei, i-a dat foc. Artistul a spus atunci că este vorba despre un act de vandalism, iar în final ea a mărturisit că reprezentarea „seamănă în mod alarmant cu el”. Au rămas fotografii ale tabloului.

sutherland, churchill

Regina Elizabeth II

Regina Elizabeth II a beneficiat, de-a lungul celor șapte decenii de domnie, de numeroase portrete. Unele, însă, nereușite, iar altele, privite inițial cu scepticism. Puține au fost atât de răspândite precum cele realizate de Andy Warhol.

Artist a creat seria „Reigning Queens” în 1985, iar serigrafiile sale cu monarhul britanic au devenit rapid cele mai cunoscute. Warhol a plasat-o pe regină într-un cadru pop art contemporan, transformând-o într-un simbol la nivel mondial. Deși la momentul respectiv acest lucru ar fost considerat controversat, timpul a făcut ca regina să recunoască faptul că deținerea unui Warhol a fost o investiție bună. În 2012, ea a cumpărat serigrafiile care o înfățișează.

warhol, queen elizabeth, heffel

Când artistul Lucian Freud a avut ocazia să o reprezinte pe regină în 2001, a realizat o operă de artă care a fost atât de discutată încât ziarele au numit-o „parodie”. Pictată în stilul lui Freud, culorile aspre și descrierea aproape brutalizată a reginei erau considerate puțin măgulitoare. Expresia monarhului este rece, iar trăsăturile par a fi aproape îngreunate.

Unii i-au luat apărarea. Charles Saumarez-Smith, la acea vreme directorul National Portrait Gallery din Londra, a numit portretul „provocator și pătrunzător din punct de vedere psihologic”. Criticul de artă al cotidianului The Times a descris imaginea reginei ca fiind „dureroasă, curajoasă, onestă, stoică și, mai presus de toate, lucidă”.

Bill Clinton

Nelson Shanks, celebrul portretist care i-a pictat pe prințesa Diana, Papa Ioan Paul al II-lea și Ronald Reagan, a fost însărcinat să-l picteze pe Bill Clinton, în 2006.

Portretul nu a fost neapărat controversat la momentul dezvăluirii sale. Totuși, în 2015, Nelson Shanks a recunoscut că a inclus o referire subtilă la Monica Lewinsky în timp ce îl picta. „Realitatea este că este probabil unul dintre cei mai faimoși mincinoși din toate timpurile. El și administrația sa au făcut unele lucruri bune, desigur, dar niciodată nu mi-am putut scoate complet din minte chestiunea cu Monica și este încorporată subtil în pictură”. Este vorba despre o umbră peste șemineul din spatele președintelui american.

shankss bill clinton

Familia regală daneză

Regina Margrethe a II-a a comandat o lucrare care să marcheze, în 2013, cea de-a 150-a aniversare a șederii Casei de Glucksburg pe tronul danez. Pictorul Thomas Kluge a realizat un portret de familie care a fost descris ca fiind de-a dreptul înfiorător.

Regina e înconjurată de moștenitori, privind drept, în timp ce copiii se joacă. În centrul imaginii se află prințul Christian, al doilea în ordinea succesiunii la tron, privind aproape demonic din pânză, scăldat în umbre întunecate.

Kluge și-a exprimat surprinderea față de reacția publică la lucrarea sa și a spus că încerca să plaseze familia regală în contextul statului democratic modern și că „este satiră”.
Binevoitoare, regina a aprobat portretul, dar și-a păstrat pentru sine sentimentele cu privire la acesta.

Donald Trump

Portretul foto oficial actual al președintelui Donald Trump a atras comparații cu fotografia sa din 2023 făcută în închisoarea Fulton County după ce a fost acuzat că a încercat să anuleze pierderea alegerilor din 2020 în favoarea lui Joe Biden în statul Georgia – o acuzație pe care Trump a negat-o. Imaginea devenită celebră a fost folosită de Trump pentru a strânge fonduri pentru campania sa.

trump, portret al doilea mandat

La începutul celui de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite, una dintre primele probleme abordate de Donald Trump a fost înlăturarea din Colorado State Capitol a unui portret din 2019, pictat de Sarah A Boardman, care îl înfățișează „distorsionat în mod intenționat”.

La schimb, după cum a scris presa americană în luna martie, a primit de la Moscova – cadou din partea lui Vladimir Putin – un portret descris ca „frumos”, realizat de „un important artist rus”.

Fotografie principală: Danish Royal Collections/ Thomas Kluge

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.