Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cule și conace fortificate într-o expoziție Clara Manea, la Muzeul Național al Țăranului Român
metereze expo mntr

Cule și conace fortificate într-o expoziție Clara Manea, la Muzeul Național al Țăranului Român

„Metereze”, expoziție a artistei Clara Manea, va putea fi vizitată în Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român în perioada 30 mai – 16 iunie.

„Am dorit să aduc un omagiu istoriei Olteniei, locul în care am crescut, și numeroaselor cule și conace fortificate care se înalță și acum în jurul satelor, ca să vegheze asupra destinului locuitorilor. Amenințările erau multe, venind mai ales de peste Dunăre, în secolele trecute, când bandele de jefuitori apăreau atât de des și de multe ori împărțeau prada cu pașalele otomane. Românii trebuiau să se apere, iar în anotimpul rece, când unele maluri ale Dunării erau înghețate și puteau fi ușor trecute, atunci culele își serveau scopul cel mai bine, atât de apărare a boierilor, cât și de avertizare a satului, la zărirea vreunei cete de tâlhari.
Cu o formă elegantă și o demnitate tăcută, culele se înalță și acum pe văile Jiului și Oltului, martore ale unui trecut inedit, încărcat de legende. Termenul provine din limba turcă, în care kule înseamnă turn. Tehnica tablourilor expuse în această expoziție este mixtă, de multe ori am combinat grafica cu pictura în cafea sau cu acuarele”, spune Clara Manea.

Expoziția va putea fi vizitată în Sala Acvariu, până în 16 iunie 2024, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00.