
Cum a fost transformat Pont Neuf într-o monumentală operă de artă / galerie foto
Pont Neuf, cel mai vechi pod din Paris, a fost transformat în urmă cu 40 de ani într-o monumentală operă de artă de artiștii Christo și Jeanne-Claude.
Parisul va marca aniversarea „The Pont Neuf Wrapped” în toamnă, când o expoziție în aer liber va fi prezentată pe malul Senei, iar o piață emblematică din inima capitalei franceze va primi numele Place du Pont Neuf – Christo et Jeanne-Claude.
În perioada 6 septembrie – 30 octombrie 2025, Fundația Christo și Jeanne-Claude va prezenta „Christo și Jeanne-Claude: Paris Projects”, cu sprijinul orașului Paris. Această expoziție gratuită în aer liber instalată pe malul Senei (Quai de la Mégisserie sub Pont Neuf), va urmări legătura puternică dintre artiști și capitală de-a lungul carierei lor. Cei doi s-au stabilit în oraș în 1958.
Expoziția va explora lucrările de artă monumentale ale duo-ului concepute pentru Paris – atât realizate, cât și nerealizate.
În plus, în vara anului 2026, artistul JR va prezenta un proiect inspirat de Christo și Jeanne-Claude care va transforma din nou podul.
Pentru a-i omagia pe cei doi artiști și proiectele lor monumentale din capitala Franței, primarul Parisului, Anne Hidalgo, și Consiliul municipal au decis ca piața din jurul statuii lui Henri al IV-lea de pe Pont Neuf să fie redenumită Place du Pont Neuf – Christo et Jeanne-Claude.
Proiect pregătit zece ani
În perioada 22 septembrie – 5 octombrie 1985, datorită expertizei a 12 ingineri și a 300 de muncitori specializați, cel mai vechi pod din Paris a fost învelit în 41.800 de metri pătrați de țesătură, securizată cu 13 kilometri de frânghie și 12 tone de cabluri de oțel.
Au fost acoperite laturile și bolțile celor douăsprezece arcade, fără a împiedica traficul fluvial; parapetele până la sol; trotuarele și bordurile (pietonii mergeau pe țesătură); toate lămpile stradale de pe ambele părți ale podului; partea verticală a digului din extremitatea vestică a Île de la Cité; esplanada de la Vert-Galant.
Proiectul, în pregătire din 1975, fusese prezentat în 1982 primarului Jacques Chirac. În timpul asamblării, 600 de observatori, în echipe de câte 40, conduși de Simon Chaput, au lucrat 24 de ore din 24 la întreținerea lui și la furnizarea de informații, până la îndepărtarea lui, în 7 octombrie 1985.

The Pont Neuf, Wrapped, 1975 – 1985, Christo et Jeanne-Claude, foto: Wolfgang Volz
Toate cheltuielile pentru „The Pont Neuf Wrapped” au fost suportate de artiști, ca în cazul celorlalte proiecte ale lor, prin vânzarea de desene pregătitoare și colaje, precum și de lucrări anterioare. Artiștii nu au acceptat niciun fel de sponsorizare.
„Am vrut să îl transform, să îl convertesc dintr-un obiect arhitectural, un obiect de inspirație pentru artiști, într-un obiect de artă în sine. Am vrut să devină pentru prima dată o sculptură, dar una efemeră”, spunea Christo la acea vreme.
Pod cu istorie de 420 de ani
Început în timpul domniei lui Henri al III-lea, Pont Neuf a fost finalizat în iulie 1606, în timpul domniei lui Henri al IV-lea. Niciun alt pod din Paris nu a oferit vreodată o varietate topografică și vizuală ca acesta.
Din 1578 până în 1890, Pont Neuf a suferit modificări continue și adăugiri dintre cele mai extravagante, cum ar fi construirea de magazine pe podul de sub Soufflot, construirea, demolarea, reconstruirea și – încă o dată – demolarea masivei structuri rococo care adăpostea pompa de apă a Samaritaine.
Învelirea Pont Neuf a continuat această tradiție a metamorfozelor succesive printr-o nouă dimensiune sculpturală și a transformat-o, timp de 14 zile, într-o operă de artă. Frânghiile au fixat țesătura pe suprafața podului și au menținut formele principale, accentuând relieful și subliniind în același timp proporțiile și detaliile Pont Neuf, care unește de peste 400 de ani malurile stâng și drept și Île de la Cité, inima Parisului.
Despre Christo și Jeanne-Claude
Christo și Jeanne-Claude s-au născut în aceeași zi: 13 iunie 1935; el în Gabrovo, Bulgaria, iar ea în Casablanca, Maroc. Jeanne-Claude a murit în 2009, iar Christo, în 2020, ambii în New York, unde se mutaseră în 1964.

Jeanne-Claude și Christo, foto: Wolfgang Volz
Christo și Jeanne-Claude au realizat proiecte monumentale în întreaga lume, printre care „Wrapped Coast, One Million Square Feet”, Little Bay, Sydney, 1968- 69; „Running Fence”, Sonoma and Marin Counties, California, 1972-76; „Surrounded Islands”, Biscayne Bay, Greater Miami, Florida, 1980-83; „The Pont Neuf Wrapped”, Paris, 1975-85; „The Umbrellas”, Japonia-SUA, 1984-91; „Wrapped Reichstag”, Berlin, 1971-95; „The Gates”, Central Park, New York City, 1979-2005; „The Floating Piers”, Lacul Iseo, Italia, 2014-16; „The London Mastaba”, Serpentine Lake, Hyde Park, 2016–18; și „L’Arc de Triomphe, Wrapped”, Paris, 1961–2021.
Christo și Jeanne-Claude au lucrat împreună încă de la prima lor operă de artă temporară în aer liber: „Stacked Oil Barrels and Dockside Packages”, portul Koln, Germania, 1961.

L’Arc de Triomphe, Wrapped, 1961 – 2021, Christo et Jeanne-Claude, foto: Wolfgang Volz
Înainte de a pleca în Occident, Christo a studiat pictura, sculptura, arhitectura și artele decorative la Academia Națională de Artă din Sofia timp de patru ani. Toate seriile timpurii, cum ar fi „Wrapped Cans”, „Wrapped Oil Barrels”, „Packages”, „Wrapped Objects” și „Store Fronts”, precum și toate desenele pregătitoare, colajele și machetele sunt lucrări realizate exclusiv de Christo. Toate proiectele publice și instalațiile de interior, realizate și nerealizate, sunt lucrări realizate în colaborare de Christo și Jeanne-Claude.
Foto: Wolfgang Volz © Christo and Jeanne-Claude Foundation