Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Cum l-a influențat Van Gogh pe Matisse
olive grove in collioure, matisse, van gogh museum

Cum l-a influențat Van Gogh pe Matisse

„Olive Grove in Collioure”, tablou realizat de Henri Matisse în 1905, a fost achiziționat recent de Muzeul „Van Gogh” pentru a ilustra modul în care abordarea radicală a artistului olandez în ceea ce privește culoarea și pensula a contribuit la formarea cursului artei moderne.

Un grup de măslini este redat cu tușe distincte și direcționale. Culorile, precum roz pentru cer sau portocaliu pentru iarbă, par să reflecte mai degrabă un sentiment decât o realitate exactă. Pornind de la această descriere, mintea privitorului ar putea evoca oricare dintre cele 15 plantații de măslini pe care Vincent Van Gogh i-a pictat în timp ce locuia în sudul Franței în 1889. Însă este un tablou de Matisse.

Deși a fost pictat la 15 ani după moartea lui Van Gogh, livada lui Matisse vibrează cu influența maestrului olandez – expresivă, anti-naturalistă și intens personală – semnalând moștenirea lui Van Gogh asupra pionierilor secolului XX.

Pictura este exemplară pentru modul în care marea admirație a lui Matisse față de înaintașul său post-impresionist a influențat experimentele sale în fauvism, o mișcare cu care a fost asociat la începutul anilor 1900. Multe dintre peisajele sale din această perioadă sunt schițate în mod similar, cu scheme de culori psihedelice.

Van Gogh a murit în 1890, la vârsta de 37 de ani, iar Matisse nu s-a întâlnit cu opera sa până în 1897. Până atunci, avea în jur de 20 de ani, dar nu găsise încă niciun succes comercial semnificativ. În timpul unei vizite în regiunea Bretania din Franța pentru a-l vedea pe pictorul australian John Russell, un prieten al lui Van Gogh, Matisse a întâlnit pentru prima dată opera regretatului artist. A fost atât de imediat captivat încât Russell i-a dăruit lui Matisse unul dintre desenele aflate în posesia sa. Matisse a expus prețioasa lucrare, „Haystacks” (1888), pe peretele apartamentului său din Paris, alături de picturile colegilor săi post-impresioniști Paul Cézanne și Paul Gauguin.

Conform unor relatări, stilul lui Matisse s-a schimbat peste noapte după ce l-a văzut pe primul său Van Gogh, însă pictorul francez combina în mod tipic idei învățate din mai multe surse. De exemplu, utilizarea de către Matisse a unor pete de vopsea scurte și distanțate sugerează că a fost cel puțin parțial inspirat de lucrările pointilliste ale unui alt artist post-impresionist, Georges Seurat, care este celebru pentru lucrări precum „La Grand Jatte” (1884-86). Cu toate acestea, Muzeul „Van Gogh” face legătura și cu aplicarea îndrăzneață de către Van Gogh a stiloului într-o serie de desene din 1889.

trees in the garden of the institution, van gog museum

Foto: „Trees in the garden of the institution”, Van Gogh Museum

De-a lungul timpului, Matisse a achiziționat trei dintre aceste desene cu peniță de stuf, printre care și cadoul de la Russell. Pentru a face această legătură, muzeul a ales să expună „Olive Grove in Collioure” alături de un alt exemplu relevant, „Trees in the Garden of the Asylum” (1889) de Van Gogh. Asocierea arată modul în care, după ce a studiat desenele lui Van Gogh, Matisse a avansat unele dintre obiectivele acestuia, dar a adăugat propriul stil. De exemplu, prin individualizarea suplimentară a tușelor și prin lăsarea unor secțiuni ale pânzei nepictate, el a renunțat la coerența generală a scenei pentru o expresivitate mai mare.

Poate cel mai mare efect de transformare pe care Van Gogh l-a avut asupra lui Matisse a fost îmbrățișarea de către modernist a unei palete mult mai vibrante după 1897. „Pictura este lipsită de ornamente, însă culorile sunt atât de orbitoare, încât este ca o explozie de confetti”, a declarat Lisa Smit, curatorul de picturi al Muzeului „Van Gogh”.

Subiectul este, de asemenea, o aluzie evidentă la interesul comun al lui Van Gogh și Matisse pentru peisajul mediteranean din sudul Franței. Despre atracția sa pentru aceste rânduri de copaci noduroși și răsuciți, Van Gogh a scris odată: „Murmurul unei plantații de măslini are ceva foarte intim, extrem de vechi în el”. Se pare că livezile i-au oferit o anumită consolare în timpul șederii sale voluntare de un an într-un azil din Saint-Rémy-de-Provence, după o perioadă de sănătate mintală precară.

Colecția Muzeului „Van Gogh” conține numeroase exemple de lucrări realizate de colegii lui Van Gogh, care oferă un context util practicii sale, inclusiv o colecție semnificativă de Gauguin, lucrarea lui Camille Pissarro, „Haymaking, Éragny” (1887), și un portret al bunicii sale realizat de Émile Bernard, prietenul lui Van Gogh, tot din 1887, pe care artistul olandez îl deținea și îl admira foarte mult.

Achiziționarea unor lucrări precum „Olive Grove in Collioure” de Matisse va face cunoscut publicului impactul uriaș al lui Van Gogh asupra artei secolului XX, care se extinde mult dincolo de influența sa asupra fauvismului. Pablo Picasso l-a descris odată pe Van Gogh drept „sfântul său patron”, David Hockney l-a admirat mult timp pe artistul post-impresionist și a fost, de asemenea, un erou pentru expresioniștii germani precum Ernst Ludwig Kirchner și Wassily Kandinsky, unul dintre primii pionieri ai abstracției.

Foto credit: Van Gogh Museum, „Olive Grove in Collioure” de Henri Matisse 

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.