Cupru modelat cu dinamită, o biserică și un culegător de plante, în parcul de sculpturi RAD Art Fair 2024 / galerie foto
Mai mult de 25 de artiști români și străini, între care Ion Grigorescu, Peter Jecza și Dan Vezentan, expun lucrări în parcul de sculpturi al celei de-a doua ediții RAD Art Fair, care va debuta în 16 mai la hotel Caro din București.
Forme aparent simple care redau structuri complicate din cotidian, precum Biserica lui Ion Grigorescu și Culegătorul de plante al lui Dan Vezentan, dar și un scaun din cupru modelat manual și cu dinamită de Marius Ritiu, și corpul uman în complexitatea lui, ca lucrarea Om a lui Ovidiu Toader, sunt amplasate pe pajistea de pe malul lacului. Alături de lucrările de pe pajiste, pe apă se află unele ce trebuie descoperite.
„Sculptura extinde spațiul public și îl face să devină al nostru”, a spus la avanpremieră Cristina Vasilescu, director artistic al galeriei Suprainfinit, unul dintre curatorii parcului.
Lucrările au fost propuse de galeriile participante la târg, apoi un juriu alcătuit din Alex Radu, Andrei Jecza și Alexandru Niculescu a ales dintre ele, iar Cristina Vasilescu și Robert Bejenaru au decis modul și locul de amplasare a lor.
„Sunt nume importante din arta contemporană românească și nume noi, iar acest mix este incredibil”, a declarat pentru curatorial.ro Alex Radu, fondator /SAC. Lucrările nu sunt unite în temă, însă importantă a fost dorința de a descoperi artiști. Fiecare lucrare are povestea ei și ea poate fi descoperită și în tururile ghidate organizate.
Printre artiștii care expun se află și Ambrus Nimbert, Marta Matiolli, Fabian Reetz, Matei Emanuel, Nona Inescu și Mike Bouchet.
Douăzeci și șase de expozanți din București, Cluj-Napoca, Iași, Frankfurt și Viena participă la cea de-a doua ediție a RAD Art Fair, în perioada 16 – 19 mai 2024. Programul cuprinde discuții publice, un proiect de design – RAD Design -, tururi și ateliere pentru copii.
Galeriile participante în acest an sunt: 2/3 galeria, Atelier 35, Biju, Borderline Art Space, Cazul 101, Diptych, G15 Design, IOMO, Ivan, Jecza, Laborna, Lutnița, NEW NOW, Plan B, Gregor Podnar, Galeria Posibilă, Anca Poterașu, Relicvar, Galeria Romană, Sabot, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, Catinca Tabacaru, Zina.
Parcul de sculpturi, deschis până în 9 iunie, poate fi vizitat gratuit.