Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Curatoarea Diana Marincu, critic de artă, laureata Bega Art Prize 2022
diana marincu

Curatoarea Diana Marincu, critic de artă, laureata Bega Art Prize 2022

Curatoarea Diana Marincu, critic de artă, este laureata Bega Art Prize 2022.

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență, se arată într-un comunicat.

Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 – Anca Verona Mihuleț; 2020 – Sandra Demetrescu; 2021 – Cosmin Costinaș.

Lumea artei vrea claritate și Diana Marincu este pregătită să o ofere, a concluzionat juriul format din Horea Avram, Liviana Dan și Anca Mihuleț.

Diana Marincu are standarde înalte și consideră activitatea de curator o misiune care promovează excelența artistică. A parcurs numeroase teritorii ale artei, de la galerii, muzee, bienale, la zone performative, având mereu alături istoria artei. Experiența și credibilitatea ei sunt semnificative. Influența Dianei Marincu pe scena de arta contemporană validează miezul intelectual al unui loc și al unei stări care va avea importanță maximă în perioada următoare.

Cine este Diana Marincu 

Diana Marincu este curator și critic de artă, membru AICA (Asociația Internațională a Criticilor de Artă) și IKT (Asociația Internațională a Curatorilor de Artă Contemporană), Director Artistic al Fundației Art Encounters din Timișoara începând cu 2018.

Expozițiile pe care le propune pornesc de la o metodă investigativă, iar de cele mai multe ori întrebările pe care le formulează rezonează cu problemele identificate de artiști în practica lor, de la strategiile vizuale și narative ale construcției imaginii, la tensiunea relațiilor dintre subiect și context, precum și cotitura postumanistă în arta contemporană.

Între 2012 și 2018, a colaborat cu Fundația Plan B din Cluj și cu Fabrica de Pensule.

În 2017, Diana Marincu a curatoriat împreună cu Ami Barak cea de-a doua ediție a Bienalei Art Encounters din Timișoara, sub numele „Viața – Mod de întrebuințare”.

În timpul Sezonului România-Franța, Diana Marincu a curatoriat două expoziții în Franța: Persona, MUCEM – Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée, Marsilia (2019); Manufacturing Nature / Naturalizing the Synthetic, Frac des Pays de la Loire (2018).

Kunsthalle Bega este un spațiu alternativ si experimental de artă, fondat în 2019 la Timișoara de Fundația Calina, organizație non-guvernamentală si cu o platformăă non-profit, activă neîntrerupt de 16 ani pe scena și în zona de arta contemporana. Dedicată susținerii producției artistice și înțelegerii problemelor actuale ale spectrului creativ din perspectivă curatorială, acordă Bega Art Prize unui curator român care reușește să schimbe regulile percepției actului curatorial.

Credit foto: Pusha Petrov