Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Dalí, 120 de ani de la naștere – Grafică, sculptură și piese de mobilier, în licitație la București
canapea dalilips, dali

Dalí, 120 de ani de la naștere – Grafică, sculptură și piese de mobilier, în licitație la București

În 11 mai se împlinesc 120 de ani de la nașterea artistului suprarealist Salvador Dalí, iar Galeriile Artmark marchează evenimentul printr-o expoziție intitulată „În mintea lui Dalí”, cu acces liber, deschisă în perioada 10 – 21 mai și finalizată cu o licitație de artă suprarealistă.

Originar din orașul Figueres situat în provincia spaniolă Catalonia, Salvador Dalí (11 mai 1904 – 23 ianuarie 1988) a fost pictor, sculptor, gravor, scenarist și scriitor vizionar care au modelat esența picturii moderne.

Mai mult de 110 lucrări – grafică, sculptură și ceramică, piese de mobilier, tapiserie și bijuterii în care se regăsesc teme care l-au consacrat pe artist, precum fascinația pentru zodiac și tarot, timpul, persistența memoriei și oniric – sunt incluse în expoziție și licitație.

Salvador Dalí, influențat de teoriile psihanalistului Sigmund Freud, a fost preocupat de importanța viselor, poate cel mai semnificativ izvor de suprarealism în creația sa. Nu lipsesc din expoziție nici lucrări inspirate de partenera lui de viață și muză, Gala (pe numele real Elena Ivanovna Diakonova), pe care a cunoscut-o în 1929, an în care se consideră că și-a găsit cu adevărat și stilul.

Dalilips – Mae West

Celebra canapea „Dalilips”, al cărei design a fost realizat de Salvador Dalí în colaborare cu arhitectul Oscar Tusquets Blanca, în anul 1972, pentru o încăpere specială din Teatrul-Muzeu Dalí din Figueres. Povestea acestei piese de mobilier este cu patru decenii mai veche, iar muza este actrița americană Mae West, al cărei chip a fost transformat de artist într-un veritabil apartament, propunând motive decorative drept elemente ale fizionomiei femeii – și de această dată, la bază se află o teorie freudiană potrivit căreia femeia este „un spațiu primitor și călduros”.

În 1935, Salvador Dalí s-a împrietenit cu poetul britanic Edward James, colecționar de artă și unul dintre cei mai importanți susținători ai mișcării suprarealiste din Marea Britanie. Într-una dintre vizitele pe care le-a făcut în casa acestuia din Londra, în 1936, Dalí a dezvoltat o serie de idei pentru obiecte de mobilier suprarealiste, la cerința prietenului său. James a fost cel care a venit cu ideea realizării unei canapele inspirate de opera intitulată „Mae West’s Face which May be Used as a Surrealist Apartment” (creată în 1934 – 1935).

Canapeaua „Dalilips – Mae West”, în versiunea polietilenă, turnată prin rotație de atelierul spaniol de design BD Barcelona, are un preț de pornire de 1.800 de euro. Această lucrare se regăsește în selecția realizată pentru licitația aniversară și în varianta cromolitografiei, având un preț de pornire de 250 de euro.

Baston cu fildeș și perle

Un straniu lot al expoziției și licitației este un vechi baston cu măciulia din fildeș, în formă de craniu tip „vanitas”, decorat cu perle, semnat Dalí, cu grafia specifică, despre care se crede că este posibil să fi aparținut artistului, nefiind exclus să fi fost realizat de Salvador Dalí.

Vânzarea pentru ineditul obiect pornește în licitație de la 200 de euro.

baston, dali

Cel mai valoros lot din licitație, din punct de vedere al estimării primite, este bronzul placat cu aur „Cristo de San Juan de la Cruz”, de la 3.000 la 5.000 de euro.

Evenimentul „În mintea lui Dalí – Licitație Suprarealistă Aniversară” este programat în 21 mai, de la ora 19:00, la Palatul Cesianu-Racoviță. Expoziția poate fi vizitată zilnic, de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.