Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dan Perjovschi, despre muzeul contemporan, la Târgu Mureș
dan perjovschi muzeu múzeum museum afiș

Dan Perjovschi, despre muzeul contemporan, la Târgu Mureș

Artistul vizual Dan Perjovschi expune la Palatul Culturii din Târgu Mureș o serie de lucrări despre muzeul contemporan și crizele prin care trece acesta. „Muzeu / Múzeum / Museum”, al cărei curator este Eliodor Moldovan, va fi vernisată în 31 mai, de la ora 18:00, și va putea fi vizitată până în 14 iulie.

Comentator acerb al tensiunilor și bulversărilor sociale, culturale, politice, Dan Perjovschi reia și amplifică, cu această ocazie, o temă recurentă în practica sa artistică: muzeul contemporan. Conectat de mai bine de 30 de ani la circuitul global al muzeelor importante de artă, Perjovschi nu putea ignora acest prim strat al realității lui imediate pentru a-l comenta, ilustra, chestiona sau, uneori, a-l critica direct.

Instituția pe care ne-o dorim deschisă publicului, accesibilă și incluzivă, care susține diversitatea și sustenabilitatea, cum arată cea mai recentă definiție a muzeului adoptată de ICOM, în 2022, este, deseori, de mulți ani și pe multe meridiane, o instituție aflată în diverse crize, supusă tot mai mult unor presiuni financiare, politice, ideologice, la care sunt adugate, cu specificitate, inadecvări indigene, potrivit prezentării expoziției.

Având ca punct de reper cartea „Muzeologie radicală” a autoarei britanice Claire Bishop, pe care Dan Perjovschi a ilustrat-o cu desene incisive despre contextul muzeal internațional, expoziția de la Palatul Culturii se adresează și scenei muzeale românești și locale aflate într-o nevoie evidentă de reinventare și adaptare, dar mai ales publicului, celor ce îndrăgesc acest microunivers menit să încapsuleze „mărturii materiale și spirituale ale existenței și evoluției comunităților umane”.

Vizitatorii, invitați să contribuie la expoziție

„Muzeu / Múzeum / Museum” beneficiază de contribuția mai multor muzee importante din Europa unde artistul a avut proiecte, care au trimis publicații de artă și cataloage cu expoziții permanente sau temporare de referință și care sunt puse la dispoziție publicului în cadrul expoziției.

Totodată, vizitatorii sunt invitați să-și lase propria contribuție în termeni de nevoi, înțelegere, critică sau empatizare cu sectorul muzeal.

Aceasta este prima expoziție dintr-o serie propusă de Muzeul Județean Mureș, „Muzeul în oglindă”, care să abordeze (auto)critic staze și dinamici din circuitul muzeal.

Despre Dan Perjovschi

Dan Perjovschi (n. 1961) trăiește și lucrează la București și Sibiu. Între 1985 și 1990, a lucrat ca muzeograf la secția de Artă a Muzeului Țării Crișurilor Oradea. În primii ani de după căderea comunismului a lucrat la departamentul de tineret (și ulterior de artă) al Ministerului Culturii și a organizat primele expozitii internaționale ale scenei de artă tinere. Începând cu 1990, lucrează la Revista 22 [„Și astăzi subiectul instalațiilor mele desenate e politic, social și cultural. La fel cum e structurat 22-ul”].

A început să deseneze „direct pe arhitectură” în 1995, la Franklin Furnace din New York, primul proiect celebru fiind în 1999, la Bienala de la Veneţia, unde a desenat pe podeaua pavilionului.

În decurs de 35 de ani, a avut mai mult de o sută de expoziții – personale și de grup – în muzee de artă modernă și contemporană din lume (Tate Modern, MoMA New York, Centre Pompidou, Ludwig Köln, MOT Tokyo, Galeria Națională Ljubljana etc) și a participat la importante bienale de artă (Veneția, Sydney, Lyon, Sao Paolo, Jakarta, Off Bienale Budapesta, Periferic Iași, Art Encounters Timișoara).