Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O nouă definiție pentru „muzeu”, adoptată de ICOM
muzeul luvru

O nouă definiție pentru „muzeu”, adoptată de ICOM

International Council of Museums (ICOM, Consiliul Internațional al Muzeelor) a adoptat pe 24 august o nouă definiție pentru „muzeu”. La cea de-a 26-a conferință a organizației, la Praga, adunarea generală a ICOM a votat propunerea după 18 luni în care sute de profesioniști din muzee din 126 de comitete naționale din întreaga lume au dezbătut noul text.

Potrivit site-ului organizației: „Un muzeu este o instituție nonprofit, permanent în serviciul societății care cercetează, colectează, conservă, interpretează și expune patrimoniu material și imaterial. Deschise publicului, accesibile și incluzive, muzeele încurajează diversitatea și sustenabilitatea. Ele operează și comunică etic, profesional și cu participarea comunităților, oferind experiențe variate pentru educație, delectare, reflecție și schimb de cunoștințe”.

Această nouă definiție este aliniată unor schimbări majore în rolul muzeelor, recunoscând importanța incluziunii, participării comunitare și dezvoltării durabile.

„Va trebui să ne acordăm și noi legislația cu noua definiție”, a transmis online Virgil Nițulescu, manager al Muzeului Național al Țăranului Român și președinte ICOM România.

La nivel internațional, un nou președinte și comitetul executiv vor fi aleși în timpul Adunării generale. Noua conducere se va reuni curând pentru a stabili următorii pași pentru implementarea și adoptarea noii definiții, în colaborare cu ICOM Committee for the Museum Definition, ICOM Define.

Foto: interior Muzeul Luvru