Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  De la pânză la marile ecrane – Incursiuni în viețile tumultuoase ale artiștilor (II)
big eyes, amy adams

De la pânză la marile ecrane – Incursiuni în viețile tumultuoase ale artiștilor (II)

Viețile multor mari artiști ai lumii sunt demne de a fi transpuse în film. De la genii la artiști aflați la început de drum, cu demonii interiori de explorat în lungmetraje care au beneficiat de interpretări pe măsură.

Auguste Rodin (1840 – 1917)

Filmul biografic al lui Jacques Doillon din 2017 despre sculptorul francez a avut premiera în competiția Festivalului de la Cannes. „Rodin” prezintă momente din viața sculptorului în timp ce se străduiește să termine statuia lui Balzac, care a fost criticată la vremea respectivă, dar și relația lui cu artista Camille Claudel și cu cercul său de prieteni celebri. Vincent Lindon interpretează rolul principal și din distribuție fac parte Izia Higelin și Bernard Verley.

Gustav Klimt (1862 – 1918)

„Klimt” (2006), de Raúl Ruiz, este experimental și neliniar și încearcă să transpună estetica simbolistă a artistului în film. Este un portret al artistului austriac Gustav Klimt, ale cărui picturi somptuoase și pline de senzualitate simbolizează stilul art nouveau de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
Rolul principal este interpretat de John Malkovich, care joacă alături de Veronica Ferres și Stephen Dillane.

john malkovich, in klimt

John Malkovich, în „Klimt”

Hilma af Klint (1862 – 1944)

„Hilma” (2022) al lui Lasse Hallström, cunoscut pentru filme ca „What’s Eating Gilbert Grape” și „Chocolat”, e o relatare utilă a vieții misticei artiste suedeze. Interpretările oferite de actrițele Tora Hallström și Lena Olin, în rolurile tinerei și bătrânei Af Klint, sunt completate de cele ale lui Adam Lundgren și Tom Wlaschiha.

Amedeo Modigliani (1884 – 1920)

Amedeo Modigliani a fost cu succes interpretat în film de Andy Garcia, în 2004, iar recent, de Riccardo Scamarcio în filmul realizat de Johnny Depp, prezentat la Festivalul de la San Sebastián de anul acesta.

„Modigliani”, filmat în România de Mick Davis, se concentrează pe rivalitatea dintre artistul italian și spaniolul Pablo Picasso (interpretat de Omid Djalili) și pe idila cu Jeanne Hebuterne (jucată de Elsa Zylberstein).

riccardo scamarcio, modi

Riccardo Scamarcio, în „Modi”

Noul film despre artist, regizat și scris de Johnny Depp, e intitulat „Modi – Three Days on the Wings of Madness”. Acțiunea are loc pe parcursul a 72 de ore, pe străzile Parisului în Primul Război Mondial, când artistul italian încearcă să păcălească bombe, polițiști, iubite și critici în căutarea tot mai disperată a unei case pentru arta sa. Distribuția este completată de Al Pacino, Stephen Graham, Antonia Desplat, Sally Phillips și Bruno Gouery.

Georgia O’Keeffe (1887 – 1986)

„Georgia O’Keeffe” (2009), de Bob Balaban, face ceea ce ar trebui să facă orice film biografic despre un artist, relatează momentele principale din viața americancei, inclusiv descoperirea ei de către Alfred Stieglitz, artist care i-a fost soț, și mutarea în New Mexico. Joan Allen o portretizează pe O’Keeffe ca pe un om de neclintit, iar Jeremy Irons este impunătorul Stieglitz. Filmul creat pentru televiziune a primit trei nominalizări la Globurile de Aur și nouă la premiile Emmy.

Margaret Keane (1927 – 2022)

„Big Eyes” (2014) al lui Tim Burton spune povestea lui Margaret Keane (interpretată de Amy Adams), al cărei soț a pretins drepturile asupra îndrăgitelor ei pânze cu copii cu ochii triști.

Este o dramă despre revenirea la viață a pictoriței Margaret Keane, succesul ei fenomenal din anii 1950 și dificultățile juridice ulterioare pe care le-a avut cu soțul ei, care a revendicat lucrările ei în anii 1960. Din distribuție mai fac parte Christoph Waltz și Danny Huston. Pentru rolul principal, Adams a fost premiată cu Globul de Aur.

Fotografie principală: cadru din „Big Eyes”