Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Desenul „Culegătoare de morcovi”, de Van Gogh, din nou în expunere permanentă la Muzeul Colecțiilor de Artă
culegatoare de morcovi van gogh muzeul colectiilor de arta

Desenul „Culegătoare de morcovi”, de Van Gogh, din nou în expunere permanentă la Muzeul Colecțiilor de Artă

Desenul „Culegătoare de morcovi” de Vincent van Gogh poate fi admirat din nou în expunerea permanentă a Muzeului Colecțiilor de Artă, după ce a stat o perioadă în conservare.

Potrivit Muzeului Național de Artă al României, desenul a fost cumpărat de profesorul Alexandru Slătineanu, fondatorul colecției, în 1901, an în care își pregătea susținerea tezei de doctorat la Institutul Pasteur din Paris. Concomitent cu studiile în domeniul microbiologiei (1898 – 1901), în momentele de răgaz, Alexandru Slătineanu începuse să se preocupe de domeniul artelor plastice, în special de gravură, domeniu în care a fost inițiat de prietenul său, dr. Ion Cantacuzino, posesorul unei impresionante colecții de gen.

Desenul „Culegătoarea de morcovi” a fost remarcat de cei doi prieteni în timp ce se plimbau pe cheiul Senei, într-o vitrină de anticariat.

Lucrare din perioada olandeză

Lucrarea realizată în cărbune datează din perioada olandeză, caracterizată prin interesul exclusiv pentru tematica socială, tânărul artist petrecând ore întregi în mijlocul truditorilor câmpului, prilej cu care a realizat numeroase studii de mișcare în muncile agricole, precizează muzeografii.

Opera a fost intitulată de artist conform însemnării autografe realizată în creion: „Arracheuse de carottes (Hiver)” – „Culegătoare de morcovi (Iarna)”.

Corelația cu numeroasele desene din perioada Neunen, majoritatea datate și realizate pe același tip de hârtie-suport din fibre textile, a permis aproximarea datei la care a fost realizat, iarna anului 1885.

Credit foto: Muzeul Național de Artă al României