Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Diana Nicolaie și Carmen Marin, dublă expoziție la New York: „The Path”
my way, carmen marin

Diana Nicolaie și Carmen Marin, dublă expoziție la New York: „The Path”

Diana Nicolaie, designer și artist vizual care a debutat expozițional cu „Light. An airy view point of density” la București, expune la ICR New York alături de Carmen Marin. Cele două creatoare cu stiluri și practici diferite dialoghează printr-un show de artă, design și lumini.

„The Path. Fusion of Two Worlds Inside/Outside” va fi vernisată pe 26 octombrie, la ICR New York, în Manhattan (200 East 38th Street). Expoziția este realizată în parteneriat cu Art Safari și poate fi vizitată până pe 10 noiembrie.

Diana Nicolaie prezintă opt lucrări mixed media care ilustrează simbolurile luminii: Life, Divinity, Hope, Truth, Celebration, Purity, Guidance, Knowledge. În tonuri de alb, combină pictura, elementele structurale și lumina, totul fiind completat de o experiență olfactivă specială.

„Anul 2023 mi-a dovedit că orice este posibil. După ani de muncă, am avut curajul de a face pasul în lumea artei și iată că acum am șansa de a-mi prezenta viziunea în orașul tuturor posibilităților, New York. Simt că sunt pe un drum bun, pe care mi l-am dorit și pentru care am muncit. My Path, The Path. Sunt onorată că pot face acest lucru alături de o artistă consacrată, Carmen Marin, pe care o admir. Stilurile și tehnicile noastre diferite fuzionează sub conceptul curatorial al Ioanei Ciocan”, spune Diana Nicolaie.

diana nicolaie, în atelier

Diana Nicolaie, în atelier

Recent, Diana Nicolaie a realizat designul expoziției „Bags: Inside Out” de la Victoria & Albert Museum din Londra, prezentă la Art Safari București.
Nicolaie creează piese distinctive, monumentale, adevărate instalații pe pânză. Arta ei are la bază jocul cu forme și texturi variate, volumetrii puternice și tehnică mixtă și folosește jocul de lumini și umbre ca pe o invitație deschisă către privitor spre universul artistic.

Picturi semi-figurative de Carmen Marin

Carmen Marin prezintă la New York șase picturi. Având o abordare suprarealistă, artista explorează vise, inconștientul, ciudatul și fenomene socio-culturale în continuă schimbare. Existențialismul și postmodernismul au fost preocupări centrale în picturile semi-figurative create începând cu 2020. Inspirată de vocabularul vizual ale unor maeștri moderniști și contemporani, precum Joan Mitchell, Georg Baselitz și Kiki Smith, Carmen Marin abordează fiecare pânză într-un mod original din punct de vedere al viziunii, vizualului și al condiției umane, într-un demers continuu de reinventare.

„Cum spunea Jean Paul Sartre – «Fiecare om trebuie sa îți inventeze propriul drum» -, fiecare expoziție are propria ei poezie. Spectatorii sunt cei care ar trebui să își creeze propriile poezii și să lase un mesaj în urma lor. Toți suntem într-o misiune. Consider că suprafața pânzei are potențialul de a manifesta aspectele împletite ale percepției noastre asupra lumii, răsturnând multivocalitatea lingvistică a figurației și abstracției, organicului și anorganicului, sinelui și altul. În timp ce polisemia este un punct de plecare esențial pentru înțelegerea și raționalizarea realităților noastre, este necesar să depășim limitările acestei logici. Pictura este un mijloc de a face acest lucru”, afirmă Carmen Marin.

Artista s-a implicat în pregătirea expoziţiei „Memorialul durerii” de la Sighet, iar prima recunoaştere internaţională a avut-o în 2004, când a obţinut Premiul pentru Artă la un salon organizat în Lausanne, Elveţia. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe galerii de artă din Europa (Grecia, Spania, Germania, Finlanda, Norvegia, Ucraina şi Italia).

Fotografie principală: „My Way”, de Carmen Marin