Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „diapozitiv_02”, fotografii de Matei Bejenaru la Borderline Art Space
matei bejenaru, diapozitiv 02

„diapozitiv_02”, fotografii de Matei Bejenaru la Borderline Art Space

Expoziția de fotografie „diapozitiv_02” cu lucrări de Matei Bejenaru va fi vernisată la Borderline Art Space din Iași pe 28 noiembrie, la ora 18:00. Curatoriată de Cristian Nae, expoziția poate fi vizitată până pe 14 ianuarie 2024.

„Cea mai recentă iterație a proiectului «diapozitiv», inițiat de Matei Bejenaru în perioada 2019-2020, readuce în discuție relația dintre privirea fotografică și privirea umană sub forma unei meditații asupra condiției imaginii fotografice produse analogic într-o societate inundată de supraabundența imaginilor digitale”, se arată în argumentul curatorial.

Bejenaru a continuat un proiect mai amplu de cercetare a specificității mediului fotografic prin intermediul unei arheologii materiale a dispozitivelor tehnologice, precum și a limbajului și modurilor de a percepe asociate acestor aparate.

„În proiectul său artistic, Matei Bejenaru analizează cu luciditate deopotrivă elementele specifice de limbaj fotografic, precum punctul de stație sau focalizarea, și relația acestora cu diapozitivul ca tip specific de imagine analogică. Printr-o reflecție meta-analitică, subiectul acestor imagini devine astfel însuși procesul fotografic, câmpul discursiv și conceptual al fotografiei. Pentru această expoziție, artistul a construit un dispozitiv de vizualizare al diapozitivelor, care împletește abstracția geometrică cu seducția tactilă a imaginii proiectate de mari dimensiuni, în spațiul căruia ochiul uman pare a atinge în mod intim, corporal, câmpul vizual deschis în imaginile prezentate”, mai spune Cristian Nae.

Despre Matei Bejenaru

Matei Bejenaru este un artist născut în 1963, în Suceava, care trăieşte şi lucrează în Iaşi. Este absolvent al Institutului Politehnic Iaşi în 1988 şi al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, secţia Pictură, în 1996. Din 1999, predă fotografia şi arta video la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi.

Este fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iaşi (între 1997 şi 2008). Este membru fondator al Asociaţiei Vector din Iaşi, fiind şi preşedintele instituţiei în perioada 2001-2011. Între 2003 şi 2007, a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iaşi.

În aceeaşi perioadă a iniţiat şi manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociaţia Vector. În anul universitar 2011-2012, a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal (Canada). În proiectele lui artistice din ultimii ani, prin fotografie si filme video, el investighează materialitatea mediului fotografic si politicile de reprezentare in formatul documentar. Folosind platforma tehnologică specifică imaginilor analogice, fie ele statice sau dinamice, aduce în prim plan procesul fotografic ca martor al crizei singularității și al angajamentului artistic.