Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Din Craiova, cu patimă: fantaști, excentrici, ambițioși
craiova, afis

Din Craiova, cu patimă: fantaști, excentrici, ambițioși

„Din Craiova, cu patimă: fantaști, excentrici, ambițioși”, expoziție găzduită de Muzeul de Artă Craiova, reprezintă o incursiune în viețile unor personalități locale din alte vremuri prezentând aspecte ale existenței lor de obicei neprezentate în biografiile oficiale.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Dolj și este vernisată în 30 mai, în Sala Oglinzilor.  Ea cuprinde lucrări de pictură, sculptură, fotografii și documente referitoare la personalități craiovene de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Prezenți în expoziție, prin portrete, caricaturi, busturi, efigii și documente, sunt foști primari, profesori, proprietari, politicieni, avocați, poeți și artiști, având ca numitor comun preocupări bizare, manii sau înclinația spre zaveră. Între ei se numără Nicolae Romanescu, Alexandru Macedonski și C.D. Fortunescu, dar și personalități mai puțin notorii a căror prezență în peisajul craiovean a contribuit la culoarea locală.

Diverse apucături ale unor personaje ilustre din târgul Craiovei sunt consemnate în voluminoasa corespondență comercială a secolului XIX, dar și în multe scrieri cu caracter memorialistic sau biografic, acestea reprezentând sursele documentare care îmbogățesc portrete precum cele ale lui G. M. Fontanini, Petru (Pera) Opran, C. M. Ciocăzan și V. G. Paleolog. E subliniat cum, printre altele, activitatea oficială a unui serios profesor și om de știință poate fi dublată de interese cum ar fi cercetările spiritiste, că un avocat cult și filantrop e și un mizantrop, plin de excentricități, iar un profesor sever, cu origini ardelene, reușește să reboteze, într-un viguros avânt latinist, câteva generații de craioveni. Poveștile cuprind de la geambași ce-și înmormântau iepele favorite cu cortegiu și muzică funerară la conspiratori împotriva monarhiei și insurgenți anarhiști.

Expoziția curatoriată de Laura Tiparu, muzeograf, e deschisă până la 6 iulie.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.