Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Diptic de secol XV furat de naziști din Polonia, returnat de la un muzeu spaniol
mater dolorosa, ecce homo

Diptic de secol XV furat de naziști din Polonia, returnat de la un muzeu spaniol

Un diptic de secol XV furat din Polonia în timpul ocupației germane din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și care au dispărut ulterior timp de decenii, au fost returnate după ce au fost descoperite într-un muzeu din Spania.

Acestea reprezintă cele mai recente dintr-o serie de opere de artă restituite Poloniei, în cadrul unei campanii desfășurate de Guvern pentru a localiza sutele de mii de obiecte culturale care sunt încă dispărute după ce au fost furate în timpul războiului.

Lucrările provin din atelierul renumitului maestru flamand Dieric Bouts, care a fost activ între anii 1440 și 1475, când a murit. Picturile în sine au fost produse cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XV-lea sau în primul sfert al secolului al XVI-lea, precizează Ministerul polonez al Culturii.

„Mater Dolorosa” și „Ecce Homo”

Perechea de imagini religioase, intitulate „Mater Dolorosa” și „Ecce Homo” și care îi înfățișează pe Fecioara Maria și pe Hristos, formează împreună un diptic – o operă de artă singulară alcătuită din panouri de lemn articulate.

Ele au intrat în colecția poloneză Czartoryski de la Castelul Gołuchów, lângă Poznań, în 1883. După izbucnirea războiului în 1939, dipticul, împreună cu alte piese din colecție, a fost mutat la Varșovia. Se crede că a rămas în Muzeul Național din Varșovia până la izbucnirea Revoltei de la Varșovia din 1944.

Data exactă la care dipticul a fost scos din Polonia și locul unde a fost dus rămân necunoscute. Dar picturile au fost incluse pe o listă întocmită de autoritatea germană care supraveghea jefuirea operelor de artă în Polonia ocupată, a mai precizat ministerul.

În 2019, ele au fost identificate de un angajat al ministerului în colecția Muzeului Provincial din Pontevedra (Galicia), în Spania. Doi ani mai târziu, ministrul Culturii, Piotr Gliński, a depus o cerere oficială pentru restituirea lor. Aceasta a fost acordată în decembrie 2022 de către Ministerul spaniol al Culturii.

Picturile, expuse la Castelul Gołuchów

Directorul muzeului spaniol, Juan Manuel Rey, a declarat că originea ilegală a tablourilor era „complet necunoscută” instituției sale, care se bucură acum că se face „dreptate” prin returnarea lor, potrivit TVE.

Muzeul a primit tablourile din colecția unuia dintre principalii săi binefăcători, omul de afaceri José Fernández López, care le-ar fi achiziționat de la o galerie din Madrid sau Barcelona în anii 1970.

Dipticul a ajuns acum la Castelul Gołuchów, parte a Muzeului Național din Poznań.

Gliński a mai spus că Polonia a pierdut peste jumătate de milion de opere de artă în timpul războiului, majoritatea rămânând dispărute. El a dezvăluit că în prezent sunt în curs de desfășurare aproximativ 130 de procese de restituire în peste zece țări din întreaga lume.