Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Directoarea expoziției Documenta a demisionat în urma controverselor privind opere antisemite
documenta

Directoarea expoziției Documenta a demisionat în urma controverselor privind opere antisemite

Directoarea Documenta, prestigioasă manifestare a artei contemporane de la Kassel, Germania, va părăsi funcţia ca urmare a unei polemici iscate în jurul expunerii unor opere considerate antisemite, au anunţat responsabilii acestui eveniment.

Consiliul de supraveghere al Documenta şi-a exprimat „profunda consternare cu privire la faptul că motive clar antisemite au putut fi observate” la deschiderea târgului de artă contemporană în iunie, potrivit unui comunicat. Prin urmare a fost încheiat un acord cu directoarea, Sabine Schormann, pentru „a-i fi reziliat contractul”. O conducere interimară urmează să fie desemnată.

Opera care a stârnit scandalul provenea de la colectivul indonezian Taring Padi, a cărei frescă intitulată „People’s Justice” înfățișa un soldat cu un cap de porc, având o stea a lui David şi mesajul „Mossad” pe casca sa. Se putea observa de asemenea și un bărbat cu dinţi lungi, cu perciuni, o cască cu inscripţia SS nazistă având o ţigară în colţul gurii, ceea ce amintea de caricaturile antisemite cu evrei ortodocşi.

Această operă a fost rapid acoperită după cereri de retragere ale ambasadei Israelului şi ale reprezentanţilor evreilor din Germania. Dar ea a umbrit această expoziţie de anvergură mondială care este organizată la fiecare cinci ani şi care anul acesta marchează a 15-a ediţie.

„Este esenţial să clarificăm rapid acest incident” şi să „învăţăm lecţiile”, cu scopul de a evita derive antisemite în lumea culturală şi artistică, se arată în comunicat. “Multă încredere a fost din păcate pierdută” în detrimental expoziţiei, subliniază acest text.

Citiți și: Documenta, manifestare inovatoare a artei contemporane, debutează la Kassel. Dan Perjovschi, invitat