Disfuncționalități, arhivare și conservare în arta noilor media – Expoziții la MAFA și MNAC
Ce se întâmplă cu lucrările de artă care devin disfuncționale? Mai pot intra într-un circuit expozițional? Asociația Culturală Marginal propune un posibil răspuns, prin două expoziții new media, la București și Arad, însoțite de un apel deschis pentru selectarea a trei lucrări care au fost expuse, dar în prezent nu mai funcționează.
Tech Rider’s Dilemma, un proiect de cercetare și producție artistică, la intersecția dintre artă, știință și tehnologie, prezintă începând cu 29 septembrie, o serie de lucrări care chestionează interacțiuni posibile ale tehnologiei cu arta și investighează necesitatea unor abordări structurate în producția, expunerea, arhivarea și conservarea lucrărilor new media și nu numai.
Materiale de cercetare, podcast și instalații artistice
Pornind de la premisa deschiderii unui dialog activ pentru conștientizare (publică și profesională, deopotrivă) a vulnerabilităților artei nu doar în fața timpului, dar și a schimbărilor și evoluției tehnologice, și urmărind necesitatea dezvoltării unor protocoale de arhivare și conservare a artei new media în România, proiectul Tech Rider’s Dilemma implică materiale de cercetare, un podcast și două instalații artistice.
Acestea sunt realizate de o echipă artistică transdisciplinară, formată din Sabina Suru și Mara Oglakci, alături de cercetători de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), urmărind transpunerea protocoalelor dezvoltate în zona de cercetare științifică către domeniul artistic, precum și un apel deschis adresat artiștilor din din Europa, în urma căruia vor fi selectate lucrări ce vor face parte dintr-o expoziție.
Open call și lucrări comisionate
Apelul deschis se desfășoară online în perioada 30 septembrie – 5 octombrie, iar artiștii interesați pot aplica trimițând prin e-mail, la change@marginal.ro, o propunere de proiect care deja a fost expus și este disfuncțional.
Acesta vizează lucrări care au fost expuse și nu mai funcționează, din motive tehnologice, în urma expunerii sau interacțiunii publice repetate, fragilitate sau orice alt motiv pentru care o lucrare de artă devine inertă. Artiștii interesați sunt invitați să propună lucrări care pot varia de la disfuncție totală până la avarii și alte forme posibile de neadecvare a unei lucrări artistice, alături de documentație foto-video (și nu numai: testimoniale, idei, pagini de jurnal etc) extinsă a lucrării din perioada în care era integral funcțională.
Componenta de cercetare, dezvoltată în colaborare cu trei studenți și doctoranzi cu background-uri variate (fizică, film, teoria artei), respectiv trei cercetători de pe platforma Magurele, este etapa în care echipa transdisciplinară explorează diverse direcții de aprofundare, zone nevralgice și alte subiecte conexe, ce urmăresc traseul unei lucrări din etapa de cercetare, experiment și producție, la momentul de curatoriere și expunere și apoi perioada de arhivare și conservare, investigând protocoalele de reactivare a lucrărilor new media, problematici etice, prezervare new media.
Cele două lucrări comisionate, ce vor rezulta din etapa de cercetare, sunt coordonate de artistele Sabina Suru și Mara Oglakci, în colaborare cu cei doi curatori ai Tech Rider’s Dilemma, Andrei Tudose și Suzana Dan.
Alți contributori sunt Pip Laurenson (profesor la UCL și Head of Collection Care Research la Tate London), Călin Man și gH / kinema ikon (Muzeul de Artă Arad), Bogdana Mitu (INFLPR), Irina Radu (Head of Collections MNAC) și Alex Oberlander (curator MNAC).
Expoziții la MAFA și MNAC
O expoziție de lucrări disfuncționale, din partea a trei colective artistice/artiști invitați (kinema ikon | RO, Ioana Vreme-Moser | DE/RO și Antoni Rayzhekov | AU/BG) va fi prezentată la MAFA – Media Arts Festival Arad (29 septembrie – 9 octombrie 2023).
Din 2 noiembrie 2023, la București, în cadrul „Leviathan” de la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, publicul este invitat la o expoziție finală care aduce împreună componentele de cercetare și producție, lucrările invitate și lucrările celor trei artiști români, selectați prin intermediul apelului deschis.
Foto: lucrare de Ioana Vreme-Moser