Documenta, manifestare inovatoare a artei contemporane, debutează la Kassel. Dan Perjovschi, invitat
A 15-a ediţie a Documenta, prestigos eveniment dedicat artei contemporane, se deschide sâmbătă, 18 iunie, la Kassel, în Germania. Dan Perjovschi este invitat să prezinte o selecție a desenelor sale actuale în spațiul urban.
Manifestarea, care transformă la fiecare cinci ani liniştitul oraş Kassel în furnicar al lumii artelor, demarează sâmbătă dar se vorbeşte deja despre ea de mai multe luni.
„Documenta promite să fie radicală, de la invitaţi la opere, trecând prin locurile de expoziţie”, a afirmat directoarea sa Sabine Schormann în cadrul unei prezentări pentru presă.
Dan Perjovschi, invitat
Documenta l-a invitat pe artistul român Dan Perjovschi să prezinte o selecție a desenelor sale actuale în spațiul urban. În solidaritate cu Ucraina, trei motive intitulate „Anti War Drawings”, 2022, au fost instalate pe trei banere pe faţada Muzeului Fridericianum în 2 martie.
În timpul Documenta, Dan Perjovschi va atrage din nou atenția, prin desene, asupra problemelor urgente ale timpului nostru în spațiul urban Kassel.
Grupul Ruangrupa va conduce manifestarea
Pentru prima dată, un colectiv de artişti a preluat frâiele manifestării. Grupul Ruangrupa este format din creatori originari din Jakarta, Indonezia.
Ei vor să prezinte o viziune a artei mai puţin centrată pe Europa sau Statele Unite şi să atragă atenţia asupra efectelor negative ale capitalismului, colonizării şi structurilor patriarhale.
Sub titlul programului „lumbung” (cuvânt indonezian pentru un hambar comunal de orez în care surplusul de recoltă este depozitat în beneficiul comunității), artiștii organizează ateliere, demonstrații, sesiuni audio, discuții, lecturi și proiecții de filme – evenimente care au loc în tot orașul dincolo de cele 32 de locații expoziționale. Locurile expoziționale devin locuri de întâlnire. Ele deschid spații pentru discuții sau relaxare. Împreună cu invitații, artiștii decid asupra folosirii locurilor, care nu rămân statice pe parcursul celor 100 de zile, ci se schimbă constant.
Controverse
Artiştii din cadrul Ruangrupa au fost criticaţi după ce în programul expoziţiei a fost anunţată participarea colectivului palestinian The Question of Funding, extrem de critic faţă de ocupaţia israeliană, a fost anunţat în programul expoziţiei. Mai multe mass-media germane au criticat participarea colectivului, determinând Ruangrupa să condamne într-o scrisoare deschisă „încercările cu rea-credință de a delegitima artiștii și de a-i cenzura preventiv pe baza moștenirii lor etnice”.
Luna trecută, vandali au pătruns în spaţiul unde operele artiştilor palestinieni sunt expuse şi au acoperit zidurile cu graffiti-uri ameninţătoare.
Într-o serie de colaje, artistul palestinian Mohammed al-Hawajri juxtapune imagini din Gaza şi opere ale unor mari maeştri ai artei occidentale, precum Delacroix, Chagall, Van Gogh şi, mai ales, Picasso, alături de una dintre capodoperele sale pacifiste, „Guernica”.
Ministrul german al Culturii, Claudia Roth, şi-a exprimat susţinerea faţă de „Ruangrupa” şi de invitaţii evenimentului: „Antisemitismul nu îşi are locul în Documenta. În acelaşi timp, libertatea artistică este un punct-cheie”.
Înfiinţată în 1955
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oraşul Kassel a găzduit un lagăr de muncă forţată, înainte de a fi în mare parte distrus de bombardamentele aliaţilor.
Înfiinţarea Documenta în 1955 a avut drept scop să redea Germaniei un loc pe scena culturală după persecuţiile naziste contra avangardei artistice.
Documenta este astăzi o întâlnire majoră a artei contemporane alături de Bienala de la Veneţia.
Timp de 100 de zile, operele a peste 1.500 de artişti ar trebui să atragă cel puţin un milion de vizitatori.
Victor Brauner, Constantin Brâncuși, Belu-Simion Făinaru, Ion Grigorescu, Dan Perjovschi, Pavel Brăila sau Daniel Spoerri se află între artiștii cu origini românești prezenți la edițiile Documenta, între anii 1955 și 2022.
Documenta Fifteen este un format inovativ care va fi deschis între 18 iunie și 25 septembrie.
Credit foto: Documenta Fifteen