DOCUMENTAR – Muzeu de la 1817 constituit din colecțiile baronului Samuel von Brukenthal
Samuel von Brukenthal este întemeietorul primului muzeu public deschis pe teritoriul de astăzi al României, la Sibiu – Muzeul Național Brukenthal -, instituţie a cărei activitate bicentenară a fost sărbătorită în anul 2017.
Săptămâna aceasta, este subiectul seriei documentare dedicată de curatorial.ro muzeelor naționale de artă.
Înfiinţat în anul 1817 și constituit din colecţiile baronului Samuel von Brukenthal, muzeul reunește peste 1.000 lucrări de pictură (sec. XV – XVIII), aproximativ 1.000 stampe (gravură europeană sec. XVI – XVIII) şi 2.000 planşe incluse în albume, un fond de carte de aproximativ 16.000 volume, impresionante colecţii de numismatică, minerale şi antichităţi.
Baronul von Brukenthal a lăsat moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817.
În anul 1948, muzeul a fost naţionalizat, devenind proprietatea statului comunist român. Tot în anul 1948, Societatea Transilvăneană pentru Ştiinţele Naturii din Sibiu îşi încetează activitatea, muzeul aflat sub patronajul acesteia fiind inclus în patrimoniul naţional.
În anul 1957, Muzeul de Ştiinţele Naturii devenea parte a Muzeului Brukenthal.
Muzeul Cinegetic „August von Spiess” s-a deschis în anul 1966. Muzeul Farmaciei a fost deschis în anul 1972.
În anul 1988 a fost inaugurată Secţia Istorie a Muzeului Naţional Brukenthal, în prezent Muzeul de Istorie, în Casa Altemberger.
Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal este cea mai recentă locaţie (2006), din anul 2014 devenind Muzeu se Artă Contemporană.
„Brukenthal”, primul brand de muzeu din România
În 2012, Muzeul Naţional Brukenthal a sărbătorit 195 de ani de istorie (de la deschiderea muzeului pentru public în anul 1817) şi 5 ani de campanie de branding, Brandul Brukenthal fiind primul brand de muzeu din România.
Logo-ul instituţiei (înregistrat în 2008) reprezintă faţada Palatului Brukenthal – nucleul Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi, iar imaginea de brand este constituită de portretul Baronului Samuel von Brukenthal, ctitorul primului muzeu din România.
Muzeul Naţional Brukenthal a ales sărbătorirea celor 5 ani de activitate în acest domeniu în cadrul programului „Leonardo da Vinci”, la care Muzeul Naţional Brukenthal a participat în parteneriat cu Universitatea Sapienza din Roma, Provincia Ragusa, Muzeul Internaţional al Ceramicii Faenza şi Euro Innovanet (Italia), Muzeul de Istorie “Jordan Ivanov” (Bulgaria), OAKE Associates (Marea Britanie) şi Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Galeria de Artă Europeană
La etajul II al Galeriei de Artă Europeană, aflată în Casa Albastră, în expoziția permanentă se află lotul transferat de autorităţile comuniste la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti în anul 1948 și recuperate în anul 2006 (Lotto, da Messina, Brueghel cel Tânăr, van Eyck, Memling, Jordaens, Teniers, Wouwerman, Magnasco, Carriera – „Autoportret”).
De asemenea, fac parte din selecție patru tablouri furate în anul 1968 și recuperate în anul 1998 (Bouts, Tizian, van Mieris şi Carriera – „Portret de femeie”).
În prezent, în expoziție pot fi admirate și lucrări de Veronese, Cranach, Rubens, Tullio Lombardo, Hans von Aachen, Annibale Carracci, van Ravesteyn, van Reymerswaele, care au făcut celebră colecția de artă Brukenthal încă din perioada constituirii sale în Viena sec. XVIII.
Galeria de Artă Românească
Aici pot fi văzute portrete, peisaje și natură moartă, dar și sculpturi, sutele de lucrări sunt dispuse cronologic începând cu secolul al XVIII-lea și până în modernism. De la Arthur Coulin, Fritz Schullerus, Emeric Tamas, Alexandru Popp și Octavian Smigelschi la Sava Henția, Marcel Iancu, Corneliu Mihăilescu, Hans Mattis-Teutsch, Max Herman Maxy, Elena Popea, Gheorghe Petrașcu, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu și Jean Al. Steriadi.
Expoziţia permanentă de artă românească a fost deschisă în sălile Casei Albastre pe 25 noiembrie 2008. Pe simeze se regăsesc aproximativ 200 de tablouri din colecţiile de artă ale muzeului.
Arta Contemporană
Muzeul de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal se află într-o clădire cu valoare arhitectonică şi istorică, datată 1901. La momentul definitivării procesului de amenajare, pe coridoarele clădirii puteau fi admirate 34 de piese de mari dimensiuni – sculpturi în bronz, lemn și piatră, iar în sala situată la etajul I erau expuse 205 de picturi, 15 tapiserii și 95 de piese tridimensionale.
La etajul al II-lea se află o sală cu perete de sticlă, ce oferă vizitatorului posibilitatea unei perspective de ansamblu asupra depozitului situat la etajul I.
Casa Altemberger, după numele primului proprietar, adăpostește Muzeul de Istorie. Clădirea a fost cumpărată în anul 1545 de magistratura oraşului, devenind sediul Primăriei pentru 400 de ani (până în 1948).
Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istoria Farmaciei (cu 6.600 de piese), Muzeul Cinegetic „August von Spiess”, Biblioteca și cele 11 Laboratoare de Restaurare-Conservare fac parte de asemenea din Muzeul Național Brukenthal.
Credit foto: Muzeul Național Brukenthal, curatorial.ro