Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Doina Lemny și Tudor Zbârnea, între laureații premiilor Academiei Române pentru anul 2022
september,22,,2017,bucharest/romania, ,the,romanian,academy,(academia,romana)

Doina Lemny și Tudor Zbârnea, între laureații premiilor Academiei Române pentru anul 2022

Doina Lemny, istoric de artă și expert în opera lui Constantin Brancuși, și artistul Tudor Zbârnea se numără printre laureații premiilor Academiei Române pentru anul 2022.

Cei doi au fost premiați în segmentul Istoria Artei, respectiv Artă Plastică.

În secțiunea Arte, Arhitectură și Audiovizual au fost oferite premii la patru dintre cele șapte segmente – pentru etnografie, creație arhitecturală și artele spectacolului nu au fost acordate.

Creație muzicală – Premiul „George Enescu” a revenit lucrării „Espaces VIII”, compusă de Alexandru-Ștefan Murariu.

Muzicologie – Premiul „Ciprian Porumbescu” a fost acordat lucrării „Muzică și ideologii în secolul 20”, de Florinela Popa.

Istoria artei – Premiul „George Oprescu” a fost acordat lucrării „Brâncuși, la chose vraie”, de Doina Lemny (Franţa), și lucrării „Centrul artistic Brașov de la origini până în contemporaneitate. Artele plastice (sec. XV-XX)”, de Radu Popica.

Artă plastică – Premiul „Ion Andreescu” a revenit expoziției „Călătorie spre centrul ființei. Ecourile arhetipului” (Muzeul Național de Artă al României) a pictorului Tudor Zbârnea (Republica Moldova).

Ceremonia, în 4 decembrie

Academia Română va decerna în 4 decembrie 2024 premiile pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2022. Ceremonia va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10:00, în prezența membrilor Adunării Generale.

Premiile se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secții științifice ale Academiei Române și anume: literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, științe geonomice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, științe economice și juridice, sociologie, psihologie, filosofie, teologie, arte plastice, teatru și muzică.

În cadrul evenimentului, Academia Română va acorda o diplomă „Meritul Academic” (dr. Alex Mihai Stoenescu, „pentru activitatea prodigioasă desfăşurată în domeniul istoriei”) și o diplomă „Distincția Culturală” (prof. Moshe Groper, „pentru rodnica activitate în domeniul activităților culturale, educative și de integrare a comunităților etnice”).

UPDATE

În 10 decembrie, Academia România a decis să nu îi mai acorde diploma „Meritul Academic” lui Alex Mihai Stoenescu, „pentru activitatea prodigioasă desfăşurată în domeniul istoriei”, în urma protestelor din medii universitare și intelectuale.
Alex Mihai Stoenescu este colaborator dovedit al Securității comuniste.

Lista completă a premiilor acordate de Academia Română poate fi consultată pe site-ul instituției.