Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două expoziții în premieră la Galeria Catinca Tăbăcaru
galeria catinca tabacaru, expozitie, curatorial.ro

Două expoziții în premieră la Galeria Catinca Tăbăcaru

Două expoziții în premieră semnate de artistele Daniela Pălimariu (România) și Kateryna Lysovenko (Ucraina) vor fi vernisate pe 13 octombrie, între orele 18:00 și 22:00, la Galeria Catinca Tăbăcaru din București.

Vernisajul are loc în cadrul programului DoiJoi, când va avea loc și o petrecere la care va mixa Dan Basu.

Desfășurate pe teritoriu comun, dar în două spații diferite ale galeriei, expozițiile investighează, pe rând, paradigma obiect/spațiu, interior/exterior și instinctul de adăpostire în cazul Danielei Pălimariu; și schimbările politice care generează evenimente tragice, în cel al artistei Kateryna Lysovenko.

Două medii de expresie vor personaliza astfel spațiile Galeriei Catinca Tabacaru cu instalații obiect realizate de Danielei Pălimariu și picturi extinse cu instalație semnate de Kateryna Lysovenko.

Daniela Pălimariu investighează posibilitățile de creație pe care le oferă diferitele suporturi de lucru precum ceramica și materialele industriale. Alăturarea dintre ele evidențiază raportul dintre fragilitate și duritate, respectiv gol și plin în structuri labirintice și monumentale.

Lucrările artistei Kateryna Lysovenko chestionează raportul dintre individ și istorie, politic și mundan, și modul în care evenimente trecute și prezente ne influențează percepția despre realitatea actuală. Războiul din Ucraina este unul dintre subiectele care informează noile lucrări ale artistei, realizate cu ocazia acestei expoziții.

Cine este Daniela Pălimariu

Artista Daniela Pălimariu (n. 1986) este co-fondatoare a spațiului de artă Sandwich din București. Practica ei include medii și obiecte locuibile, instalații, evenimente publice și semi-private, care explorează și simplifică ambiguitatea relațiilor umane, nevoia de spațiu personal, joc și subversiuni zilnice. Alături de practica artistică, Pălimariu este co-organizatoare a programului Sandwich, pe care îl co-curatoriază începând cu 2016.

Lucrările ei au fost expuse recent la Nida Art Colony (LT), Billytown The Hague (NL), LISTE Basel (CH), CLC Gallery Venture și C5CNM Beijing (CN), Maverick Chelsea New York (SUA), și, în București, la galeriile Catinca Tabacaru, Nicodim și Ivan; la Muzeul Național de Artă Contemporană, Sandwich, tranzit.ro, Salonul de Proiecte, și în cadrul expoziției colaborative VIDEO+RADIO+LIVE, eveniment colateral al Bienalei Art Encounters 2021.

Pălimariu a fost artist în rezidență la Message Salon Embassy Zurich Nord și residency.ch (CH), The Model (IRL) și EstNordEst (Quebec, Canada); și a creat lucrări pentru spații publice în Beijing, Innsbruck și București. Recent, Pălimariu a co-curatoriat Staycation, un simpozion și expoziție de grup realizate în colaborare cu Galeria Catinca Tabacaru și CTG Collective. Lucrările artistei fac parte din colecțiile publice ale MNAC și ING Global Art Collections precum și din colecții internaționale private. În toamna anului 2022, Pălimariu va fi artist în rezidență la Art Center Ongoing Tokyo.

Cine este Kateryna Lysovenko

Kateryna Lisovenko este o artistă care trăiește și lucrează în Kiev, Ucraina. Lucrările ei variază de la picturi monumentale, desen la text.

Practica artistei implică studiul relației dintre ideologie și pictură, producerea de imagini ale victimelor în politică și artă, din antichitate până în prezent.

Expozițiile pot fi vizitate în galerie până pe 3 decembrie.