Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Două galerii reprezintă România la târgul de artă viennacontemporary
florina coulin

Două galerii reprezintă România la târgul de artă viennacontemporary

Galeria Ivan și Galeria Sandwich reprezintă România, în perioada 7 – 10 septembrie 2023, la cel mai important târg de artă contemporană din Austria – viennacontemporary.

Galeria Ivan participă la târg cu lucrările a trei artiști români – Gavril Pop, Giulia Crețulescu și Florina Coulin, iar Galeria Sandwich prezintă lucrările artistului român Cristian Răduță, respectiv instalația „Every Flower has its own dream”, formată din 10 sculpturi din aluminiu turnat.

Configurații infinite cu forme geometrice, interacțiune între obiect și privitor

Prin acte meticuloase și repetitive, Gavril Pop descoperă nuanțele ascunse și explorează potențialul transformator al procesualității și al repetiției gesturale. Acumulările și variațiile obiectelor sale, de la configurații infinite cu forme geometrice la litere și puzzle-uri golite de sens, constituie un îndemn pentru sondarea propriilor subiectivități și experiențe.

Complementar, lucrările Giuliei Crețulescu devin mediatoare ale subiectivităților non-finite care caută, constant, să se definească prin relaționare, fie sub forma unor relații de la obiect la obiect, fie ca o interacțiune între obiect și privitor. Obiectele imaginate de artistă devin expresive, iar contururile lor tremurătoare oglindesc o obsesie față de transformare și o acutizare a simțurilor, față de posibilitatea potențării mișcărilor corporale.

Florina Coulin a studiat între 1965 – 1971 în cadrul secției de pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (în prezent, Universitatea Națională de Arte din București), la clasa prof. Octavian Angheluţă. După încheierea studiilor, a participat în expoziţii de grup naționale și internaționale (la Moscova, Barcelona, Sofia, Stockholm), iar în 1975 a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1977, a emigrat în Germania, unde și-a continuat cariera artistică. În 1980, a devenit membră a Uniunii Artiştilor din Augsburg și a participat în expoziții personale și de grup în Franța, Germania, Austria, Turcia și SUA.

Cristian Răduță este asistent universitar doctor în cadrul Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, Departamentul Sculptură, unde predă disciplinele: Studiul desenului, Studiul formei-modelaj, Compoziție, Crochiuri. Trăiește și creează în București, fiind co-fondator al Galeriei Sandwich. Printre preocupările lui artistice se numără sculptura, obiecte și instalații care pleacă de la situații și personaje ipotetice, uneori absurde, care sunt folosite cu umor.

Participarea celor două galerii este mijlocită de Institutul Cultural Român de la Viena.

Foto: lucrare de Florina Coulin