Două portrete de Rembrandt ascunse sute de ani, vândute pentru 13 milioane de euro
Două portrete de Rembrandt van Rijn care au aparținut aceleiași familii timp de aproximativ două secole, ascunse de ochii publicului, au fost vândute pe 6 iulie, la Christie’s Londra, pentru 11,2 milioane de lire sterline (13,1 milioane de euro).
Portretele, datate 1635, care înfățișează un cuplu olandez, au depășit estimarea casei de licitații, cuprinsă între 5 și 8 milioane de lire sterline (între 5,8 și 10,4 milioane de euro).
Remarcabil este faptul că cercetătorii nu au știut de existența acestor piese până când casa de licitații le-a identificat în timp ce efectua o evaluare.
Tablourile îi înfățișează pe soții Jans Willemsz van der Pluym (1565 – 1640) și Jaapgen Carels (1565 – 1644) din Leiden și, deși fiecare dintre ele are o înălțime de circa 20 de centimetri, e estimat că se vor vinde împreună pentru o sumă cuprinsă între 5 și 8 milioane de lire sterline (aproximativ 6,2 – 10 milioane de dolari), potrivit The Washington Post. Cei doi protagoniști aveau legătură cu pictorul prin intermediul fiului lor, care se căsătorise în familia lui Rembrandt.
Lucrările au intrat în colecția familiei britanice care nu a fost identificată, atunci când un înaintaș le-a achiziționat tot prin Christie’s, în 1824, an în care fuseseră văzute public cel mai recent.
Portretele au rămas în posesia familiei van der Pluym până în 1760, când au trecut prin diverse colecții de artă din Varșovia și Paris, înainte de a ajunge în posesia lui James Murray, primul baron Glenlyon. El le-a scos la vânzare pe 18 iunie 1824, cu un simplu anunț: „Rembrandt – foarte însuflețit și fin colorat”.
După ce Henry Pettifer, expert în Maeștri Vechi la casa de licitații, a descoperit portretele în timpul pandemiei, Christie’s le-a trimis spre a fi examinate și verificate de experții în Rembrandt de la Rijksmuseum din Amsterdam. Casper van der Kruit, un purtător de cuvânt al muzeului, a transmis apoi că „Rijksmuseum a efectuat cercetări tehnico-materiale și istorico-artistice și a ajuns la aceeași concluzie”. Picturile au fost prezentate la New York și Amsterdam, în iunie, înainte de a fi vândute la Londra. Ele au ajuns într-o colecție privată.