Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ediție specială Malmaison Open Doors – Un nou apel al artiștilor din comunitate
malmaison, open doors 6

Ediție specială Malmaison Open Doors – Un nou apel al artiștilor din comunitate

Atelierele Malmaison organizează o ediție specială Malmaison Open Doors la 30 ianuarie, între orele 17:00 și 20:00, la sediul din Calea Plevnei 137C, corp B. Evenimentul își propune să aducă vizibilitate situației actuale cu care se confruntă comunitatea artistică de aici.

În contextul pericolului pierderii spațiului actual al Atelierelor Malmaison, comunitatea de peste 40 de artiști și 11 galerii și spații de artă care activează aici a lansat un apel către Ministerul Culturii, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 6 și, în prezent, se află în dialog cu reprezentanții acestor instituții pentru găsirea unei soluții potrivite și continuarea activității.

Vizitatorii sunt invitați să ofere sprijinul lor comunității prin prezența la eveniment și prin semnarea scrisorii deschise lansate de comunitate, care a strâns deja mai mult de 5.600 de semnături.

Apelul comunității Atelierele Malmaison

În contextul pericolului pierderii spațiului actual al Atelierelor Malmaison, comunitatea adresează o scrisoare deschisă către autorități, pentru recunoașterea activității atelierelor prin măsuri de asigurare a continuității activității pe termen lung în spațiul clădirii Malmaison.

Membrii comunității Malmaison deschid astfel o discuție mai amplă asupra stării sectorului cultural independent care este amenințat constant de un cadru de operare instabil și inerent inechitabil. Dialogurile și negocierile în vederea obținerii unor spații de lucru sunt purtate cu operatori economici cu interes strict comercial, pornind astfel din start dinspre alte rațiuni decât relevanța culturală. Se perpetuează astfel un circuit comercial la care artiștii contribuie, dar din care sunt excluși. Pentru a schimba acest scenariu, Atelierele Malmaison atrag atenția asupra necesității asigurării instituționale pe termen lung a unui spațiu de desfășurare, în afara unei logici exclusiv comerciale.

Ca arta să aibă un loc sigur în societate, creația artistică necesită susținere pe termen lung, prin existența spațiilor de expunere și de lucru accesibile ca preț și ca amplasare.

Despre Atelierele Malmaison

Clădirea Malmaison, inițial o cazarmă militară, are o importanță istorică semnificativă și o vechime de 180 de ani, timp în care aici au funcționat o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, închisoare în timpul regimului lui Antonescu și centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist.

Atelierele Malmaison au readus clădirea în circuitul viu al orașului, inaugurând o nouă etapă în lunga sa istorie.

Comunitatea Atelierele Malmaison s-a constituit în 2020 în jurul nevoii de spațiu de lucru dedicat pentru artiști și este în acest moment cea mai mare grupare de acest gen din București și din țară.

Atelierele Malmaison au luat formă prin auto-organizarea unui grup multidisciplinar de artiste și artiști activi în diferite medii pe scena de artă contemporană din București, cărora li s-au alăturat spații de proiecte, spații artist-run și galerii de artă.

Atelierele sunt un reper pentru specialiști (operatori culturali locali și internaționali) și sunt deschise recurent publicului – expoziții de artă contemporană, artist-talks, conferințe, prezentări, evenimente bianuale de ateliere deschise / Open Studios, tururi ghidate (circa 300 de evenimente în trei ani), programe de educație non-formală prin artă pentru elevi de gimnaziu și liceu (aproximativ 50 de ateliere organizate în doi ani).
Activitatea Atelierelor a devenit semnificativă pentru viața culturală a orașului, găzduind sute de evenimente pe parcursul acestor ani.

Inițiativele similare din România şi Europa au arătat de fiecare dată beneficiile aduse de un astfel de proiect, atât în plan local, cât şi naţional şi internaţional. Un astfel de loc devine o platformă culturală semnificativă în harta oraşului, atât pentru comunitatea zonei din care face parte, cât şi pentru comunităţi mai largi (profesioniste și amatoare de artă). Exemple notabile sunt: Fabrica de Pensule Cluj, Spinnerei Leipzig, 798 Art Zone Beijing, Hangar Barcelona, Technopolis Atena. Cel mai recent exemplu, chiar în București, este comunitatea Atelierele Scânteia.

Spații deschise în cadrul evenimentului

ETAJUL 1

Ateliere deschise: Alex Baciu, Dan Basu, Otilia Boeru, Radu Boeru, Otto Constantin, Ioana Gheorghiu, Loreta Isac & Constantin Cojocaru, Mihaela Cîrjan, Lea Rasovszky, Anca Dima, Miruna Radovici, Daniela Pălimariu, Mircea Popescu, Ramon Sadîc, Virginia Toma

Spații de proiecte și galerii:
Cazul 101: Matei Emanuel, Mono Mihai, Jumana Manna, Emad Burnat and Guy Davidi, Elia Suleiman, Antoanella Lerca Duda
„Proud to be a Human Animal”
Galeria Ivan: Florina Coulin & Ion Grigorescu, „Desen pentru Sine”

ETAJUL 2

Ateliere deschise: Liliana Basarab, Béla Zoltán, Eduard Constantin, Giles Eldridge & Elena Diaconu, Olivia Mihălțianu & Stoyan Dechev, Larisa Crunțeanu, Mihaela Moldovan, Dan Vezentan, Lucian Bran, Silvia Trăistaru

Spații de proiecte și galerii:
Cabinet 44: Adelina Ivan, Ioana Gheorghiu, Ramon Sadîc, Virginia Toma
H’Art Gallery: Giuliano Nardin, „Terraformers”, curatoriată de Gili Mocanu
Sandwich: Dan Vezentan, „All we can eat”
Sandwich Library: biblioteca dedicată artelor vizuale, studiilor curatoriale, arhitecturii și performance-ului
/SAC: „Open Context @ Malmaison” – colectiv