Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ministerul Culturii caută „cele mai bune soluții” în cazul comunității Atelierele Malmaison
atelierele malmaison. manifest

Ministerul Culturii caută „cele mai bune soluții” în cazul comunității Atelierele Malmaison

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a anunțat că a răspuns scrisorii deschise formulate luna aceasta de comunitatea Atelierele Malmaison printr-o întrevedere cu reprezentanții acesteia și că va căuta „cele mai bune soluții” privitor la sediul în care să își desfășoare activitatea.

Semnatarii scrisorii solicită recunoașterea activității comunității de către Stat, având în vedere că există pericolul să piardă spațiul din Calea Plevnei 137C în care activează de trei ani. Petiția lor – cu titlul „Nu și aici” – a adunat, până în prezent, mai mult de 5.000 de semnături.

Ministrul a punctat – într-un mesaj online – că există „dorința de a salva creația artiștilor și a găsi împreună cele mai bune soluții ca Atelierele Malmaison să își poată continua activitatea, aducând Bucureștiului un act cultural de calitate, cu atât mai mult cu cât există un val de entuziasm pentru arta contemporană, iar numărul vizitatorilor este în creștere”.

Comunitatea Atelierele Malmaison s-a constituit în 2020 în jurul nevoii de spațiu de lucru dedicat pentru artiste și artiști și este în acest moment cea mai mare grupare de acest gen din București și din țară. Clădirea veche de 180 de ani găzduiește atât ateliere ale mai multor artiști, cât și galerii importante, precum H’art, VAGon, Sandwich și /SAC.

„La expirarea contractului de închiriere, ne aflăm în proces de renegociere cu proprietarul spațiului, al cărui acționar majoritar este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ne dorim să ne desfășurăm în continuare activitatea în spațiul în care comunitatea noastră de 46 de artiste și artiști și 11 spații de proiecte și galerii a investit resurse considerabile de timp și financiare, însă condițiile renegocierii conturează un climat în care eforturile noastre sunt angajate într-o competiție comercială pentru a păstra spațiul, în loc să fie direcționate către misiunea activității noastre culturale – aceea de a produce un context favorabil pentru creație, de a agrega comunități în jurul artei, de educare a publicului larg”, este precizat în scrisoare.

Ministrul Culturii a adăugat: „Sper ca, împreună cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și autoritățile locale, să găsim cea mai bună variantă pentru ca actul artistic să nu aibă de suferit. În cazul în care pericolul pierderii spațiului rămâne, mă voi strădui să găsesc o soluție alternativă pentru comunitatea formată în jurul Atelierelor. Trebuie să aibă un loc sigur și vizibil în societate, iar creația lor să poată fi susținută pe termen lung”.