Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Edvard Munch. Copodoperele de la Bergen”, la Courtauld Gallery din Londra
munch

„Edvard Munch. Copodoperele de la Bergen”, la Courtauld Gallery din Londra

O colecție majoră de lucrări ale lui Edvard Munch este expusă pentru prima dată în Marea Britanie, la The Courtauld Gallery.

Expoziția „Morgan Stanley: Edvard Munch. Capodoperele de la Bergen” se vor desfășoară până la 4 septembrie și face parte dintr-un parteneriat al The Courtauld cu muzeele de artă KODE din Bergen, Norvegia.

Primele lucrări Munch din colecția KODE, expuse în afara Norvegiei

KODE din Bergen găzduiește una dintre cele mai importante colecții Munch din lume, creată inițial la începutul secolului al XX-lea de către industriașul norvegian Rasmus Meyer (1858 – 1916), care a colecționat lucrările lui Munch în timpul vieții artistului.

munch2

Expoziţia reuneşte aproximativ 18 picturi din această colecţie, fiind prima dată când o colecţie este văzută în afara Norvegiei.

Va începe cu exemplele timpurii fundamentale ale perioadei „realiste” a lui Munch din anii 1880, care i-au lansat cariera, cum ar fi „Morning” (1884) și „Summer Night” (1889), o lucrare esențială care reflectă mișcarea artistului către opera expresivă și încărcată psihologic pentru care a devenit celebru.

munch 3

Aceste lucrări au pregătit scena pentru picturile extrem de expresive din anii 1890, inclusiv pânze remarcabile din celebra serie „Frieze of Life” a lui Munch, care abordează teme profunde ale existenței umane prin reprezentări viscerale ale psihicului uman, cum ar fi „Evening on Karl Johan” (1892), „Melancholy” (1894-96) și „At the Death Bed” (1895).

Colecția permanentă de capodopere impresioniste și postimpresioniste de la Galeriile Courtauld, expusă în sala mare LVMH recent renovată, va oferi un context bogat pentru expoziție, dezvăluind unele dintre inspirațiile artistice pe care Munch le-a întâlnit în anii săi experimentali la Paris, între 1889 și 1892, unde a descoperit stilurile moderne ale lui Gauguin, Toulouse Lautrec și Van Gogh.