Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Efectul Picasso” de la MARe, văzută de 50.000 de persoane, intră în ultima săptămână
efectul picasso (alexandru paul)

„Efectul Picasso” de la MARe, văzută de 50.000 de persoane, intră în ultima săptămână

„Efectul Picasso”, expoziția cu care România a contribuit la Anul Picasso, a fost vizitată la MARe/ Muzeul de Artă Recentă de 50.000 de persoane în cele patru luni de când a fost vernisată.
Cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale și cele 65 de lucrări create de 37 de artiști români influențați de opera spaniolului mai pot fi văzute la muzeul bucureștean până pe 22 ianuarie.
Între 15 și 22 ianuarie, MARe e deschis zilnic și are program prelungit, între 10:00 și 22:00.

Un catalog cuprinzător („Efectul Picasso. Influența lui Picasso asupra artei românești din anii ’60 pînă la ora actuală”, volum bilingv, editat de MARe și Vellant, apărut în septembrie 2023), tururi ale expoziției (inclusiv ghidate de artiști români cu lucrări prezentate în cadrul EP), ateliere pentru copii, proiecții de film și un seminar internațional („Picassoest”) cu experți din cinci țări europene, colaborări cu cele mai importante foruri culturale, precum și parteneriate strategice de excepție cu companii private care au fost evenimente și programe conexe expoziției.

„Efectul Picasso” a fost vernisată la 27 septembrie 2023. Inițial programată până la 8 ianuarie 2024, expoziția a fost prelungită în mod excepțional, cu concursul autorităților franceze, și poate fi văzută până în 22 ianuarie 2024.

Célébration Picasso: 1973 – 2023

Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziții din Europa de Est și cea mai importantă a operei artistului în România. Ea se numără printre manifestările organizate în opt țări în programul „Célébration Picasso: 1973 – 2023”.

„Alături de o serie de lucrări care figurau în expoziția de la MNAR din 1968, MARe aduce o selecție reprezentativă de picturi de la Musée National Picasso-Paris, acoperind creația picassiană de la 1908 până la 1972. Actualitatea lui Picasso, vizibilă și în muralele integrate expoziției, arată că figura majoră a modernismului a intrat în idiomul zilei și al străzii. Picasso și-a atins efectul maxim posibil: se confundă cu zgomotul de fond cultural, inteligibil la nivel global. Poate fi imaginat un mai profund efect în afara acestei (con)topiri a vocii unui singur creator în limbajul și în pulsația vieții de zi cu zi a vremurilor noastre?”, spune Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă București și curatorul expoziției.

Artiștii români expuși sunt Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Mircea Cantor, Eva Cerbu, Vali Chincișan, Darie Dup, Aniela Firon, Marin Gherasim, Ion Grigorescu, Vasile Gorduz, Dumitru Gorzo, Hortensia Mi Kafchin, Kádár Tibor, Kero Zen, Irlo, Victor Man, Tincuța Marin, M.H. Maxy, Florin Mitroi, Valeriu Mladin, Dragoș Morărescu, Nagy Albert, Mihai Olos, Ion Pacea, Radu Pandele, Neculai Păduraru, Pisica Pătrată, Constantin Piliuță, Silvia Radu, Alexandru Rădvan, Alma Redlinger, Wanda Sachelarie-Vladimirescu, Donald Simionoiu, Alexandru Țipoia, Vladimir Zamfirescu, Marian Zidaru.

Credit foto: Alexandru Paul