Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  El Greco, José de Ribera, Zurbarán, Murillo, Iturrino, Zuloaga, în cea mai reprezentativă colecţie de artă bască
museo bilabo

El Greco, José de Ribera, Zurbarán, Murillo, Iturrino, Zuloaga, în cea mai reprezentativă colecţie de artă bască

Colecția Museo de Bellas Artes de Bilbao/ Muzeului de Arte Frumoase din Bilbao oferă un studiu care cuprinde principalii artiști, stiluri și școli din arta occidentală prin intermediul unor exemple reprezentative.

Colecția include lucrări ale unor figuri-cheie din istoria artei, precum Lucas Cranach cel Bătrân, Maerten de Vos, El Greco, José de Ribera, Francisco de Zurbarán, Bartolomé Esteban Murillo, Orazio Gentileschi, Francisco de Goya, Joaquín Sorolla, Mary Cassatt, Paul Gauguin, Ignacio Zuloaga, Francis Bacon, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, Miquel Barceló și Richard Serra, printre mulți alții.

Reprezentarea considerabilă a artiștilor locali face ca aceasta să fie cea mai bună și mai reprezentativă colecție de artă bască din orice instituție, cu cea mai completă listă de artiști. Printre clasici se numără Adolfo Guiard, Darío de Regoyos, Francisco Iturrino, Aurelio Arteta, Jorge Oteiza, alături de Zuloaga și Chillida.

Peste 19.000 de lucrări

În prezent, colecția numără peste 19.000 de lucrări, dintre care o mare parte, aproximativ 15.000, reprezintă o colecție abundentă de lucrări pe hârtie – desene, stampe, afișe și fotografii -, peste 2 000 sunt picturi, iar aproximativ 500 sunt sculpturi.

Artele decorative sunt, de asemenea, reprezentate în colecție cu aproape 800 de exemplare, inclusiv colecția Palacio de artă orientală și un număr de piese ceramice din Manises datând din secolele XIV și XV.

Cu excepția unor piese arheologice din perioade anterioare, cum ar fi colecția de figurine etrusce și un bust din piatră de la Palmyra, precum și o serie de achiziții recente de lucrări create după anul 2000, colecția reprezintă un studiu cronologic din secolul al XIII-lea până în secolul al XX-lea.

Monument istoric

Clădirea muzeului – declarată monument istoric-artistic în 1962 – a fost inspirată de modelele muzeale tradiționale, în special de proiectul lui Juan de Villanueva din 1785 pentru Museo del Prado.

Clădirea are un plan în formă de L, două etaje cu galerii pentru expunerea lucrărilor și un subsol care găzduiește serviciile interne.

Holul de intrare este unul dintre elementele cele mai izbitoare ale clădirii. Cu o pardoseală de marmură în două tonuri, traversată de o scară monumentală cu o balustradă uimitoare, luminată natural de pe acoperiș și de la o fereastră mare de pe palier, acest spațiu conferă întregii clădiri o atmosferă rafinată și senină.

Pe latura sudică, o galerie cu arc plat susținută de coloane întărește simbolismul clasicizant al unei clădiri publice care are misiunea de a exprima, atât prin formă, cât și prin conținut, continuitatea cronologică a unui discurs bazat pe istoria artei.

Foto credit: bilbaomuseoa.eus