Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  ETAJ artist-run space, la QiPO Art Fair din Mexic
ioana aron new year's eve, 2024 (tehnica mixta)

ETAJ artist-run space, la QiPO Art Fair din Mexic

ETAJ artist-run space din București va participa la ediția din acesta an a QiPO Art Fair din Ciudad de Mexico, ce va avea loc între 8 și 11 februarie, când e marcată săptămâna târgurilor de artă din oraș.

Proiectul de artă vizuală este conceput sub forma unei expoziții de grup intitulată „All Around the Gate” și reunește cinci artiști cu practici distincte: Mircea Modreanu, Ioana Aron, Sebastian Iacob, Sergiu Chihaia, Adriana Florea Băloiu.

Expoziția este curatoriată de Călina Coman și va prezenta lucrări recente ale artiștilor, completate de o acțiune colectivă – reprezentarea simbolului porții în arta populară românească.

Participarea e susținută de Institutul Cultural Român. Această inițiativă, care pune în scenă dialogul dintre arta contemporană și simbolurile tradiționale românești, contribuie la vizibilitatea României în Mexic și vine la scurt timp după două proiecte importante din 2023: participarea Grupului Noima la Mural Internacional de Arte Urbano din Mexic, cu proiectul „Privirea”, și participarea României la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara.

Despre artiști

Mircea Modreanu (n. 1989) este artist vizual, manager de proiecte culturale și galerist. A urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din cadrul UAD Cluj. În 2014, a terminat masterul la departamentul de Grafică al Universității Naționale de Arte București (UNArte), iar un an mai târziu a înființat un ONG reprezentând debutul său ca manager de proiecte culturale. Începând din anul 2018, de când a luat naștere proiectul ETAJ artist-run space, Mircea Modreanu a organizat expoziții în spațiul din strada George Enescu 43, unde a invitat mai mult de 200 de artiști.

Ioana Aron, artist vizual și multimedia, e preocupată de interacțiunea complexă dintre text și imagine. Lucrările ei, influențate de o gamă diversă de culturi experimentate prin intermediul expozițiilor și rezidențelor globale, cercetează complexitatea experienței umane. Prin intermediul diferitelor medii, își propune să exploreze esența femeii artist, țesând o narațiune care transcende granițele. E dedicată continuării explorării prin intermediul unei teze de doctorat pe tema relațiilor text-imagine. Fiecare proiect pe care îl întreprinde este o piesă dintr-un puzzle mai mare, care extinde și îmbogățește universul artistic creat.

Sebastian Iacob s-a născut la Piatra Neamț, în 1986. Între anii 2015 și 2018, a urmat cursurile UNArte, secțiunea Pictură. Aria sa de interes include atât pictura live, cât și activitatea de atelier, deși în ultimii ani a fost implicat în proiecte ample de pictură murală. În prezent, trăiește și lucrează în București. Este membru al UAP și colaborează cu ETAJ artist-run space în diverse proiecte individuale sau de grup. Sebastian Iacob tratează teme diverse, în culori acrilice și colaj, iar pentru târgul Qipo a pregătit o nouă serie de lucrări de mici dimensiuni, inspirate din viața din imediata sa apropiere pentru a aduce cu sine și a prezenta lumii o fărâmă din România.

Sergiu Chihaia (n. 1982), absolvent al UNArte, este în prezent cadru didactic titular la departamentul Modă în cadrul universității. A participat cu lucrări la expoziții naționale și internaționale (București, Constanța, Londra și Veneția). Are lucrări în colecții particulare din Anglia, Italia și România. În 2014, a câștigat premiul UAP pentru Arte Decorative – Textile în cadrul proiectului Arte în București, ediția a V-a. Este sculptor, textilist, designer și scenograf.

sergiu chihaia searching for a better place to live, 2017 (collage)

„Searching for a Better Place to Live” (2017, colaj), de Sergiu Chihaia (c) ICR

Adriana Florea Băloiu (n. 1979) este artist vizual, fondator şi curator al platformei de artă contemporană Go Art Projects şi al galeriei Go Contemporary, manager coordonator Art Safari Kinder. Este licenţiată (2014) şi absolventă de master (2016) a UNArte, secţia Pictură. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, din 2015. A fost membru al Comitetului Internațional de Selecţie al Bienalei de Artǎ Contemporanǎ de la Florenţa din 2017. În același an, a primit premiul Woman Art Award, acordat de Musa International Art Space, Paris. În 2018, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova i-a acordat Premiul „Mihail Grecu” la expoziția Saloanele Moldovei. În 2024, va reprezenta România în calitate de artist și curator la Empower Her Art Forum, Grand Egyptian Museum (GEM), Giza/ Cairo, Egipt.
Pȃnǎ ȋn prezent, a avut unsprezece expoziţii personale și a participat ȋn mai mult de șaizeci de expoziţii de grup, atȃt ȋn ţarǎ, cȃt și ȋn strǎinatate. Locuieşte şi lucrează în Bucureşti.

Călina Coman (n. 1998) este critic de artă și curator. A absolvit departamentul de Istoria și Teoria Artei la UNArte și programul masteral de Studii vizuale și curatoriale, cu o cercetare axată pe fenomenul artei și instalațiilor cu lumină pe teritoriul românesc. Își desfășoară activitatea în București, publică texte în presa de specialitate și colaborează cu artiști în diverse proiecte independente.

Despre ETAJ artist-run space

ETAJ artist-run space este un spațiu de expunere experimental din București, dedicat desfășurării evenimentelor, prefigurării și formării inițiativelor subsumate sferei artistice locale și susținerii practicilor multidisciplinare ale tinerilor creatori. De la elevi la studenți, artiști emergenți și artiști consacrați, cadre universitare și nume canonizate din istoria recentă a artei românești (Gh. Berindei), fiecare creator a contribuit la definirea a ceea ce coordonatorii numesc „o celulă culturală”.

Înființat mai degrabă ca o reacție în urma „du-te-vino”-urilor fără succes ale prezentării creațiilor personale în câmpul consacrat promovării artei, grupul, care în 2018 număra nouă absolvenți ai universităților de artă din București și Cluj-Napoca, a pus bazele locului ce avea să devină, rapid, un nucleu organic, frecventat de comunitatea artistică preponderent bucureșteană.

Fotografie principală: „New Year’s Eve” (2024, tehnică mixtă), de Ioana Aron (c) ICR