Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Etnosculptură de Mihai Donici, la Galeria Subterană din Timișoara
etnoscuptura, mihai donici

Etnosculptură de Mihai Donici, la Galeria Subterană din Timișoara

Expoziția de arhitectură, design, scenografie și etnosculptură „Totalitatea Forme…lor” semnată de Mihai Donici va fi vernisată pe 23 noiembrie, la ora 18:00, în Galeria Subterană a Casei Artelor din Timișoara.

„Preocuparea pentru forme clare, unitare, aproape pure, constituie o preocupare continuă, obsesivă. Lumea imaginată de arhitecți, designeri, artiști ai formelor, poate fi aproape ideală, trans…formală”, argumentează artistul vizual Mihai Donici.

Flautistul Vlad A. Colar va însoți vernisajul cu un recital de piese clasice și contemporane.

Expoziția va fi deschisă până 16 decembrie 2022 și include evenimente adiacente – un spectacol de teatru inspirat de „Jurnalul unui geniu”, de Salvador Dali, și interpretat de actorul Levente Kocsárdi în ultima zi a expoziției, și tururi ghidate.

„Totalitatea Forme…lor” este cea de-a doua expoziție a artistului Mihai Donici în Casa Artelor, după „Mecanismele nedescoperite de Leonardo”, în 2014, la Galeria Pygmalion.

mihai donici

Mihai Corneliu Donici

Scurtă biografie Mihai Donici

Lucrări de etnosculptură ale lui Mihai Corneliu Donici se află în galerii și în colecții particulare din țară și din străinătate. Arhitect, designer, scenograf, etnosculptor, este autorul a peste 100 de proiecte de arhitectură. Printre acestea se află Biserica Martirilor din Popești-Leordeni, ridicată deasupra canalului în care a fost aruncată cenușa martirilor Revoluției din 1989.

Donici a lansat conceptul de etnosculptură în anul 2012, prin expoziția „Înainte de Brâncuși” de la Galeria Triade și Muzeul de Artă Târgu Jiu. El a salvat și recondiționat artefacte populare create de meșteri anonimi care și-au pierdut funcția inițială și au rămas cu forma intrinsecă și le-a inclus în compoziții care le scoate în evidență.

A creat mai mult de 10 scenografii la spectacole de teatru instituțional și independent. A realizat designul a zeci de piese de mobilier și al automobilului Dacia 500 Maxi, produs la Timișoara.

„Totalitatea Foorme…lor” este o expoziție a Asociației Culturale Arte-Factum, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, în cadrul stagiunii „Nocturnalii indoor 2022”, proiect cultural cofinanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.