Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Étoile de Mer”, cea mai valoroasă bijuterie concepută de Dalí vândută la licitație 
brosa, salvador dali, christies

„Étoile de Mer”, cea mai valoroasă bijuterie concepută de Dalí vândută la licitație 

O brosă în formă de stea de mare concepută de artistul spaniol Salvador Dalí și care a aparținut cândva mondenei Rebekah Harkness, subiectul unui cântec al lui Taylor Swift, a fost vândută la Christie’s New York pentru aproximativ 1 milion de dolari.

Bijuteria a fost adjudecată contra sumei de 780.000 de dolari (982.800 de dolari, cu taxe), fiind cea mai valoroasă bijuterie a artistului suprarealist vândută la licitație.

„Étoile de Mer” este realizată din rubine, diamante, smaralde și are o perlă de cultură în centru. Dalí a proiectat steaua de mare în mod inexplicabil pentru a avea ramuri așezate cu smaralde care îi cresc din picioare. Broșa include doi fluturi atașabili cu diamante, safire și smaralde. A fost cu o estimare de până la 1,5 milioane de dolari.

Harkness, prietenă a lui Dalí și muză pentru Taylor Swift

Broșa a aparținut celebrei Rebekah Harkness (1915 – 1982), originară din Missouri, care s-a căsătorit cu moștenitorul Standard Oil, William Hale Harkness, la New York, în 1947.

Harkness a fost un important susținător al baletului, a fondat Harkness Ballet Company în 1964, după ce Joffrey Ballet a refuzat să își schimbe numele în onoarea donațiilor făcute de ea companiei. În timpul celor 11 ani de activitate a companiei sale de balet, Harkness a angajat artiști, inclusiv pe Dalí, pentru a picta decoruri pentru spectacole. Proiectul a marcat începutul unei prietenii între Harkness și Dalí, iar când Harkness a murit, în 1982, cenușa ei a fost așezată într-o urnă cu bijuterii de 250.000 de dolari, proiectată de Dalí, conform dorinței acesteia.

După zeci de ani de la moartea ei, viața lui Harkness a devenit subiectul unei melodii a cântăreței Taylor Swift de pe albumul „folklore” al vedetei pop apărut în 2020. În 2013, Swift a cumpărat fosta casă a lui Harkness – supranumită Holiday House – pe coasta din Rhode Island pentru 17 milioane de dolari. Harkness găzduise petreceri mari la conacul de pe coastă. Un alt rezident de profil înalt al uneia dintre fostele proprietăți ale lui Harkness este megadealerul de artă Larry Gagosian. În 2011, el a plătit 36,5 milioane de dolari pentru un conac din Upper East Side, în Manhattan, din care Harkness și-a condus compania de balet.

Broșa purtată cândva de Harkness este cea mai valoroasă bijuterie concepută de Dalí care s-a vândut vreodată la licitație. Dalí a semnat un contract cu producătorul de bijuterii Alemany & Company în 1949 pentru a da viață proiectelor sale suprarealiste.