Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Eva, protagonistă a lumii edenice și decăzute, la Kulterra
natalia romanciuc, kulterra

Eva, protagonistă a lumii edenice și decăzute, la Kulterra

„He was in love with Eve” este expoziția solo a artistei Natalia Romanciuc deschisă la galeria bucureșteană Kulterra în seara de 25 iunie.

Curatorul Horea Avram explică: „Totul a început cu o poveste de dragoste, chiar la începuturi… Dragostea dintre Dumnezeu și Eva. Căci lumea și dragostea au apărut deodată. Și era bine atunci, câtă vreme acela nu era un Dumnezeu încruntat, ci unul îndrăgostit. Asta până când Eva și Adam au descoperit liberul arbitru. Libertatea de a greși. Aceasta este povestea pe care Natalia Romanciuc ne-o propune: o lume edenică și o lume «căzută» deopotrivă, cu protagoniștii ei cu tot. O lume simbolică, subtilă și intensă, tragică și frumoasă în același timp, ținând cont că e despre iubire. O poveste – zice titlul – la timpul trecut, însă mereu actuală, mereu în schimbare”.

Natalia Romanciuc relatează povestea în pictură de dimensiuni mari, completată de desen și obiecte ceramice, formulate într-o cheie expresionistă, dar care găsește deopotrivă ecouri din arta brută și fauvism.

„Femeia e personajul central al scenelor închipuite de artistă: aceasta e femeia prin excelență, femeia matrice, personajul primordial, dar care poartă câte ceva din toate femeile lumii, de acum sau dintotdeauna. Lumea vizuală, cea făcută vizibilă de Natalia Romanciuc, e o lume generoasă, însă mereu parcă neîndestulătoare: personajele sale sunt contorsionate și claustrate și de aceea caută evadarea dincolo de cadru. Și tot din aceeași dorință, recurg la gesturi, vorbe și semne: cruci, inimi, declarații de credință și cugetări despre sine și iubire”, mai spune curatorul.

Expoziția va fi deschisă până la 2 iunie 2024.