Recomandările curatorial.ro – Evenimentele weekendului 24 – 26 mai
Design, sport, descoperiri arheologice făcute în ultima jumătate de secol, reinterpretări ale unor celebre tablouri realizate de vechi maeștri sunt, pe scurt, reperele weekendului în București.
Romanian Design Week
Romanian Design Week, festival a ajuns la a 12-a ediție, are loc începând cu 24 mai și până în 2 iunie, în clădirea fostului restaurant Cina, unde pot fi văzute expoziții internaționale și prezentări de noi creatori autohtoni în domeniile arhitectură, design interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar și design de produs.
Tema este „Unlock the City”. Biletele de acces la festival pot fi cumpărate de pe site-ul evenimentului.
Fotbal la Art Safari
Generația de Aur a fotbalului românesc este sărbătorită la Art Safari printr-o expoziție temporară, până în 2 iunie, în contextul finalei de adio pe care titularii de atunci o joacă în 25 mai, pe Arena Națională.
Expoziția marchează performanțele echipei naționale la Cupa Mondială 1994, unde a ajuns până în sferturile de finală, după o victorie împotriva Argentinei.
Echipamente sportive din colecții private, printre care și tricoul purtat atunci de Gheorghe Hagi, cu semnătură olografă, articole și fotografii rare de la acel meci, se regăsesc printre atracțiile expoziției.
Donații pentru MNIR
Muzeul Național de Istorie a României propune expoziția temporară „DAR. Donații, achiziții, recuperări, descoperiri arheologice”, la sediul din Calea Victoriei.
Ea cuprinde descoperiri arheologice din ultima jumătate de secol, bunuri donate muzeului și recuperate din țară și din străinătate.
Expoziția poate fi vizitată până în septembrie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10ꓽ00 și 18ꓽ00.
Descrieri celebre la MNAR
Expoziția de fotografie „Depictions” a artistei olandeze Danielle van Zadelhoff este vernisată în 26 mai, la ora 18:00, la parterul Galeriei de Artă Europeană a Muzeului Național de Artă al României, în prezența artistei.
Cu acest proiect expozițional, MNAR un dialog inedit între arta contemporană și operele vechilor maeștri. O parte din fotografii vor fi prezentate în dialog cu operele maeștrilor europeni din Galeria de Artă Europeană pentru a evidenția, prin grupaje tematice sau asocieri compoziționale, capacitatea acesteia de a crea imagini artistice inedite pornind de la mari repere vizuale europene.
Relaționarea dintre fotografie și pictură reprezintă o premieră pentru muzeele din România, pe care MNAR o prezintă într-o dezvoltare scenografică special concepută pentru această expoziție.
Foto: RDW 2024 (c) curatorial.ro