Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Explorator în Târgu Mureș: TOP 10 muzee care te vor inspira
tg mures

Explorator în Târgu Mureș: TOP 10 muzee care te vor inspira

Cetatea Târgu Mureș și Palatul Culturii sunt două dintre cele mai vizitate obiective turistice din acest oraș. Pe lângă aceste edificii cu o importanță deosebită în istoria și cultura locală, se remarcă și câteva muzee din Târgu Mureș în preferințele vizitatorilor. Află care sunt aceste destinații și de ce să le vizitezi neapărat.

Muzeul de Istorie și Arheologie

Se spune că dacă vrei să cunoști o comunitate este nevoie să-i vizitezi muzeele. Astfel, în fruntea listei cu muzee din Târgu Mureș, se află Muzeul de Istorie și Arheologie, care îi conectează pe vizitatori cu istoria și specificul locurilor. Face parte din Muzeul Județean Mureș și funcționează în incinta cetății din municipiu, ce a trecut printr-un amplu proces de renovare în 2011. Expoziția muzeului prezintă vestigii arheologice remarcabile și descoperiri importante, alături de aspecte ale culturii materiale și patrimoniului construit. Printre expozițiile captivante organizate se numără „Povestea Scheletelor” și „La masa călugărilor”. Pe lângă trecutul antic, muzeul explorează și istoria modernă și contemporană a zonei.

Contact Muzeul de Istorie și Arheologie

Program: marți – vineri, 09:00-16:00; sâmbătă – duminică, 09:00 – 13:00

Adresă: Avram Iancu nr. 2, 540088, Târgu Mureş

Locație: Muzeul de Istorie și Arheologie

Telefon: 0751 044 601

Muzeul de Artă din Târgu Mureș

Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș, găzduită în Palatul Culturii din Târgu Mureș, reprezintă un reper cultural de excepție.
Inaugurată în 1913, Pinacoteca ocupă aripa stângă, etajul trei, fiind extinsă în 2011 cu un spațiu modern în aripa dreaptă.
Muzeul, vizitat des de pasionații de artă din țară, include Galeria de Artă Maghiară Modernă, Galeria de Artă Românească Modernă și Galeria „Ion Vlasiu”, redeschisă în 2024, după lucrări de reabilitare. Aceste expoziții permanente prezintă lucrări valoroase din patrimoniul artistic al regiunii și al țării.

Contact Muzeul de Artă din Târgu Mureș

Program: marți – vineri, 09:00-17:30; sâmbătă – duminică, 09:00 – 15:30 (ora de vară);
marţi – vineri, 09:00 – 16:00; sâmbătă – duminică, 09:00 – 14:30 (ora de iarnă)

Adresă: Palatul Culturii, Piaţa Victoriei nr. 1, 540026 Târgu Mureş

Locație: Muzeul de Artă din Târgu Mureș

Telefon: 0365 453 968

Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Muzeul de Etnografie din Târgu Mureș, găzduit în Palatul Toldalagi, un impresionant monument din secolul al XVIII-lea, deține o colecție valoroasă ce reflectă diversitatea culturală a regiunii. Patrimoniul său include: porturi populare, textile de interior, obiecte din lemn, ceramică, metal și os, precum și icoane pe lemn și sticlă. Colecțiile etnografice, inițiate de Aurel Filimon la începutul secolului al XX-lea, sunt completate de achiziții ulterioare care acoperă zonele etnografice mureșene, precum Câmpia Transilvaniei sau Valea Gurghiului. Expozițiile tematice ilustrează conviețuirea armonioasă a diferitelor etnii din această regiune multiculturală.

Contact Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Program: marți – vineri 09:00-16:00, sâmbătă, 09:00 – 14:00, duminică, 09:00-13:00

Adresă: Piaţa Trandafirilor nr. 11, 540049, Târgu Mureş

Locație: Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Telefon: 0265 250 169

Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș

Secția de Științele Naturii din Târgu Mureș s-a redeschis în 14 decembrie 2023, oferind vizitatorilor o experiență captivantă într-o clădire monument istoric reabilitată complet. Expoziția de bază, organizată pe 9 sectoare, include puncte de atracție precum: scheletul de rinocer lânos vechi de 50.000 de ani, diorama „Viața în Râul Mureș”, peștera virtuală „Căsoaia lui Ladaș” și o colecție impresionantă de specii exotice. Grădina senzorială și sera cu plante exotice completează oferta de excepție. Proiectul de reabilitare, finanțat prin fonduri europene, reafirmă angajamentul muzeului față de educație și conservarea patrimoniului natural.

Contact Secția de Științele Naturii a MJM

Program: marți – vineri 9:00-16:00, sâmbătă, 9:00 – 14:00, duminică, 9:00-13:00

Adresă: str. Horea nr. 24, 540036, Târgu Mureș

Locație: Secția de Științele Naturii – Muzeul Județean Mureș

Telefon: 0740 189 067

Casa Memorială „Avram Iancu”

Muzeul este situat pe strada Avram Iancu, aproape de Cetatea Medievală și este dedicat revoluționarului român cunoscut  sub numele de „Crăișorul Munților”. Găzduit într-un imobil istoric din secolul al XVIII-lea, muzeul a fost inaugurat în 2009 și prezintă viața și activitatea lui Avram Iancu, care a locuit în Târgu-Mureș între 1846 și 1848. Expoziția, organizată într-un spațiu intim de două camere, include: publicații, fotografii, picturi și un fond de documente ce evocă Revoluția română de la 1848-1849. Evenimentele culturale, precum simpozioane și pelerinaje, completează misiunea muzeului de a păstra vie memoria acestui erou național.

Contact Casa Memorială „Avram Iancu”

Program: miercuri – 11:00-19:00, joi -11:00-17:00

Adresă: strada Avram Iancu, nr. 23, Târgu Mureș

Locație: Casa Memorială „Avram Iancu” Târgu Mureș

Atelierul și Muzeul „Petry”

Situate în pasajul Scăricica din Târgu Mureș, Atelierul și Muzeul Petry reprezintă unul dintre acele locuri de vizitat de unde rămâi cu informații valoroase și cu amintiri plăcute. Locul oferă o experiență interactivă unică, punând în valoare tradiția măcelăriei locale. Vizitatorii pot descoperi istoria breslei măcelarilor și a familiei Petry, admirând obiecte autentice, unele moștenite, altele donate. Muzeul amintește de renumele orașului ca „leagăn al măcelăriei în Transilvania” și „oraș al grătarelor”. Experiența este completată de demonstrații live de preparare a cârnaților, inclusiv după rețete personalizate. Activitățile pentru școli și grădinițe îi învață pe copii despre producția alimentelor și alimentația sănătoasă.

Contact Atelierul și Muzeul „Petry”

Program: luni-vineri, 06:00-14:00 sau pe bază de programare

Adresă: PRIMACOM – PETRY 540191, Str. Barajului nr. 5, Târgu-Mureş

Locație: Atelierul și Muzeul Petry

Telefon: 0734 730 371

Casa Apei

Un alt loc demn de vizitat în Târgu Mureș este Casa Apei, un muzeu unic în România și printre puținele din lume care este dedicat rețelelor de apă-canal. Aflat într-una dintre primele stații de pompare din oraș, muzeul explorează tradiția de peste un secol a alimentării cu apă în zonă, primul sistem fiind construit între 1907-1913. Expoziția include: pompe, țevi, unelte, aparate hidrotehnice, fotografii și hărți, expuse atât în clădire, cât și în grădina amenajată sub forma unui parc. Sub deviza „Drumul spre civilizație”, muzeul promovează importanța vitală a apei pentru dezvoltarea comunităților. În februarie 2019, Casa Apei din Târgu Mureş a fost acceptată în Rețeaua Globală a Muzeelor de Apă, sub egida UNESCO.

Contact Casa Apei

Program: luni-vineri, 08:00-16:00

Adresă: Strada Verii 44, Târgu Mureș

Locație: Casa Apei

Telefon: 0265 208 861

Muzeul Bolyai

Din oferta bogată de muzee din Târgu Mureș face parte și Muzeul Bolyai, dedicat memoriei matematicienilor János și Farkas Bolyai, două figuri de referință în istoria științei. Situat la parterul clădirii Bibliotecii Teleki, muzeul a fost inaugurat pe 7 noiembrie 1937 și păstrează: obiecte personale, mobilier din casa Bolyai și manuscrise valoroase ale celor doi savanți. Printre exponatele remarcabile se numără cufărul adus în 1887 de Gergely Bolyai și craniul lui Farkas Bolyai, conservat într-un tabernacul donat de dr. Czakó József.

Contact Muzeul Bolyai

Program: marți-vineri, 10:00-17:30

Adresă: Biblioteca Teleki, str. Bolyai, nr. 17, Târgu Mureș

Locație: Muzeul Bolyai

Telefon: 0265 261 857

Muzeul Evreiesc

Pe lista cu muzee din Târgu Mureș pe care trebuie să le vizitezi se mai află și Muzeul Evreiesc, situat lângă sinagogă, ce explorează istoria comunității evreiești locale. Expoziția prezintă: fragmente de Tora, porturi rabinice, obiecte de gospodărie, fotografii și relicve precum o bucată de lemn din fosta casă de rugăciuni din Nazna. Fotografii mărite prezintă personalități evreiești locale, iar o placă memorială exterioară amintește de elevii și profesorii deportați în 1944. Proiectul, realizat cu sprijinul istoricului István Karácsony, este o mărturie emoționantă a istoriei evreiești din Târgu Mureș.

Contact Muzeul Evreiesc din Târgu Mureș

Program: luni-vineri, 09:30-12:30

Adresă: Strada Aurel Filimon 23, Târgu Mureș

Locație: Muzeul Evreiesc

Telefon: 0265 261 810

Galeria de Artă „Unirea” din Târgu Mureș

Galeria „Unirea” din Târgu Mureș este un spațiu dedicat artei plastice, în care se organizează  expoziții și saloane pentru membrii Asociației Artiștilor Plastici Mureș. Cu un calendar expozițional bogat, galeria găzduiește atât expoziții personale, cât și colective, promovând diversitatea și talentul artiștilor locali. Evenimentele includ: saloane tematice, expoziții de pictură, sculptură, grafică artă decorativă sau fotografie, precum și alte manifestări cultural-artistice.

Contact Galeria de Artă „Unirea” din Târgu Mureș

Program: marți, miercuri, vineri – 13:00-17:00, joi – 10:00-15:00, sâmbătă – 10:00-13:00

Adresă: Piaţa Republicii 9, Târgu Mureș

Locație: Galeria de Artă „Unirea” din Târgu Mureș

Telefon: 0265 216 676

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.