Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
„Chopiniana”, de Katy Zoltán, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

„Chopiniana”, de Katy Zoltán, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

„Chopiniana”, expoziția personală de pictură a artistei Katy Zoltán, va fi deschisă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 30 martie – 17 aprilie 2022.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 30 martie, în Sălile de Expoziții Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistei și a invitatului său special, artistul polonez Grzegorz Niemczuk, care va susține un recital de pian în sala „Tonitza”.

Cine este Katy Zoltán

Născută la Suplacu de Barcău, pe 28 iulie 1942, Katy Zoltán s-a stabilit la Cluj-Napoca, împreună cu familia, în anul 1954. După absolvirea liceului a urmat Şcoala Sanitară Postliceală şi s-a dedicat profesiei de asistentă medicală. Adevărata sa vocaţie, arta, s-a manifestat de timpuriu, ca o chemare căreia i-a răspuns, din adolescenţă, pe tot parcursul vieţii. Educaţia artistică a urmat-o atât pe căi instituţionale, cât şi prin ucenicie la maeştri, având şansa ca în vremuri tulburi să întâlnească dascăli de excepţie: Daniel Popescu, Mircea Crişan şi, mai ales, maestrul Sándor Mohi.

Începând cu anul debutului, 1975, lucrările din atelierul artistei au luat, de-a lungul timpului, calea expoziţiilor personale sau de grup găzduite de galerii de artă clujene: Minerva, Gy. Szabó Béla, Filologie, UMF, Korunk, dar şi altele, din Braşov sau Sibiu. În anul 2018 a prezentat la Muzeul de Artă clujean ampla expoziție „Peisaje Muzicale”.

Actualul proiect al artistei aduce în faţa publicului, în ambianța specială a Palatului Bánffy, multe lucrări inedite, realizate în ultimii ani.

Acestora li se alătură lucrări referențiale din portofoliu, reunite, toate, sub cupola geniului chopinian.

„Dincolo de ceea ce se vede este ursita lui Katy Zoltán, iar aceasta este pe măsura unei patimi. De la această patimă şi de la o înrudire de taină, discretă, cu maestrul Mohi, îi vin pictoriţei împlinirile. Starea sa de veghe şi fermentul căutării au dus-o la esenţe plastice viguroase, în compoziţii antinarative, în culorile prioritar calde, care invadează exotic planurile, în portretele de o reală şi mărturisitoare frumuseţe, asupra cărora penelul întârzie cu migală creatoare şi respect pentru legile esteticii”, scria jurnalistul Ion Arcaş citat de reprezentanţii Muzeului din Cluj-Napoca.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 31 martie – 17 aprilie, în intervalul orar 10:00 – 17.00, de miercuri până duminică, inclusiv.