Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția „De la Neacșu la AR”, avariată grav de o furtună. Muzeul de Artă din Brașov caută alternativă
muzeul de arta brasov, neacsu ar, curatorial

Expoziția „De la Neacșu la AR”, avariată grav de o furtună. Muzeul de Artă din Brașov caută alternativă

Expoziția „De la Neacșu la AR”, aflată pe strada Republicii din Brașov, a fost avariată grav de o furtună, pe 23 august, iar în prezent organizatorul, Muzeul de Artă din Brașov, caută să o mute indoor.

„Cu părere de rău vă aducem la cunoștință că expoziția outdoors «De la Neacșu la AR. Expoziție în realitatea augmentată» a fost întreruptă prematur în urma furtunii violente din seara zilei de 23 august 2022 care a produs daune majore”, a anunțat muzeul.

Reprezentanții instituției au făcut apel și la cei care deteriorează imaginile cu graffiti: „Cel puțin la fel de tare ne supără și intervențiile grafice (graffiti) care îngreunează citirea imaginilor de către aplicație, pentru accesarea conținutului din realitatea augmentată”.

„În acest moment facem tot posibilul să găsim un spațiu alternativ închis, accesibil, astfel încât să putem continua valorificarea proiectului și al expoziției”, s-a mai arătat în mesajul publicat în seara de 24 august pe rețelele de socializare, unde a fost făcut apel la public să vină cu propuneri.

Creație scrisă contemporană, ilustrată cu animații 2D și 3D

Pornind de la „Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung”, expoziția pune accentul pe creația scrisă contemporană, ajungând la o zonă artistică interdisciplinară prin îmbinarea textelor cu ilustrații și animații în realitatea augmentată.

Ansamblul expozițional folosește înregistrări cu vocile a 15 autori contemporani: Dan Alexe, Ștefan Agopian, Lavinia Braniște, Radu Bata, Svetlana Cârstean, Florin Dumitrescu, Anastasia Gavrilovici, Mihai Ivașcu, Mircea Mihăieș, Marta Petreu, Ana Maria Sandu, Sebastian Sifft, Tatiana Țîbuleac, Cristina Vremeș și Elena Vlădăreanu, fiecare contribuind cu poeme și fragmente de proză pentru a completa o imagine parțială, dar diversă și reprezentativă a producției literare actuale în limba română.

Textele sunt ilustrate folosind animații 2D și 3D realizate de artiștii Sergiu Negulici și Ioana Nicoară și însoțite de intervenții sonore semnate de duo-ul timișorean Makunouchi Bento (Valentin Toma și Felix Petrescu). Augmentarea în spațiul virtual este realizată de Augmented Space Agency (Sabin Șerban și Ciprian Făcăeru).

Proiectul multumedia, realizat prin fonduri AFCN în anul 2021, folosește animații 3D și 2D, sunet și realitate augmentată pentru a ilustra poeme sau fragmente de proză scrise de 15 autori contemporani. Expoziția a fost lansată la Câmpulung, după care a ajuns la Timișoara și Oradea în anul 2021, iar în anul 2022 la București.

Expoziția este prezentată de Muzeul de Artă Brașov, până pe 30 septembrie, în parteneriat cu Arhivele Naționale – Serviciul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov, proiect organizat de Reniform Production.