Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung, ilustrații și animații în realitatea augmentată – în expoziție la Brașov
expozitie de la neacsu la ar

Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung, ilustrații și animații în realitatea augmentată – în expoziție la Brașov

Muzeul de Artă Brașov iese din spațiul convențional de expunere și ajunge în această vară pe strada Republicii cu o expoziție new media în aer liber – „De la Neacșu la AR”.

Vernisajul va avea loc pe 29 iunie, la ora 18:00, iar invitați speciali vor fi artiștii Ioana Nicoară și Sergiu Negulici.

Expoziția va putea fi văzută non-stop în perioada 29 iunie – 30 septembrie.

Creație scrisă contemporană, ilustrată cu animații 2D și 3D

Pornind de la „Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung”, expoziția pune accentul pe creația scrisă contemporană, ajungând la o zonă artistică interdisciplinară prin îmbinarea textelor cu ilustrații și animații în realitatea augmentată.

Ansamblul expozițional folosește înregistrări cu vocile a 15 autori contemporani: Dan Alexe, Ștefan Agopian, Lavinia Braniște, Radu Bata, Svetlana Cârstean, Florin Dumitrescu, Anastasia Gavrilovici, Mihai Ivașcu, Mircea Mihăieș, Marta Petreu, Ana Maria Sandu, Sebastian Sifft, Tatiana Țîbuleac, Cristina Vremeș și Elena Vlădăreanu, fiecare contribuind cu poeme și fragmente de proză pentru a completa o imagine parțială, dar diversă și reprezentativă a producției literare actuale în limba română.

Textele sunt ilustrate folosind animații 2D și 3D realizate de artiștii Sergiu Negulici și Ioana Nicoară și însoțite de intervenții sonore semnate de duo-ul timișorean Makunouchi Bento (Valentin Toma și Felix Petrescu). Augmentarea în spațiul virtual este realizată de Augmented Space Agency (Sabin Șerban și Ciprian Făcăeru).

Proiectul multumedia, realizat prin fonduri AFCN în anul 2021, folosește animații 3D și 2D, sunet și realitate augmentată pentru a ilustra poeme sau fragmente de proză scrise de 15 autori contemporani. Expoziția a fost lansată la Câmpulung, după care a ajuns la Timișoara și Oradea în anul 2021, iar în anul 2022 la București.

Expoziția este prezentată de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Arhivele Naționale – Serviciul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov, proiect organizat de Reniform Production.