Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziția dedicată întemeietorului Muzeului de la Șosea, menținută până la redeschiderea galeriei permanente a MNȚR
samurcaș, mnȚr

Expoziția dedicată întemeietorului Muzeului de la Șosea, menținută până la redeschiderea galeriei permanente a MNȚR

Expoziția „Alexandru Tzigara-Samurcaș – Întemeietorul Muzeului Național”, care a fost deschisă la sfârșitul lunii noiembrie 2022 la Muzeul Național al Țăranului Român, s-a bucurat de succes, fiind vizitată de mai mult de 18.000 de persoane, acest fapt ducând la decizia de a o menține deschisă până la redeschiderea expoziției permanente a MNȚR.

Deschisă în clădirea-monument istoric, în spațiile expoziției permanente, la etajul întâi, intrarea din Șoseaua Kiseleff, expoziția marchează 150 de ani de la nașterea fondatorului Muzeului Național „Carol I”, supranumit, în epocă, Muzeul de la Șosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de artă națională este Muzeul Național al Țăranului Român care, prin acest eveniment, evocă personalitatea marcantă în cadrul culturii naționale a lui Alexandru Tzigara-Samurcaș.

Obiecte reprezentative pentru arta națională

Istoric de artă, întemeietor al muzeografiei românești, publicist în sfera culturală și fin intelectual format în spirit european, precum și un mare iubitor al artei naționale, el a lăsat posterității o vastă operă publicistică, memorială, dar și un bogat patrimoniu material, de artă țărănească și artă religioasă, reunit în colecțiile Muzeului de la Șosea.

Personalitatea sa, animată de o credință fermă în valoarea estetică a artei românești, a coagulat în jurul său figuri de seamă ale vieții culturale, politice și științifice din România, dar și oameni simpli, care au contribuit la îmbogățirea patrimoniului muzeal. Casa Regală l-a sprijinit în mod constant în eforturile depuse de-a lungul întregii vieți de punere în valoare a moștenirii culturale a poporului său.

Expoziția aduce în fața publicului obiecte reprezentative pentru arta națională, culese din teren și fotografiate de însuși Tzigara-Samurcaș în timpul campaniilor lui de cercetare etnografică, de repertoriere și documentare a obiectelor care vor alcătui patrimoniul muzeal. O serie de fotografii prezintă imagini surprinse în expoziția de bază a Muzeului de la Șosea, precum și în expozițiile temporare, internaționale, din timpul directoratului său.

samurcaș, expo, mnȚr

Alexandru Tzigara-Samurcaș publica, în anul 1936, lucrarea „Muzeografie românească”, operă de mare importanță, primul tratat științific românesc dedicat acestui domeniu. Tratatul adună texte scrise de-a lungul timpului care relevă ampla și moderna viziune muzeografică a întemeietorului Muzeului Național, prezentă încă dinaintea momentului ridicării edificiului muzeal.

Muzeul Național, rival al celor mai moderne muzee europene ale vremii

Clădirea muzeului pe care l-a înființat a fost de la început proiectată conform funcțiunilor gândite de el, concurând cu cele mai moderne muzee europene ale vremii, prin soluțiile adoptate la nivel arhitectural, de amenajare, expunere și conservare.

Expunerea casei meșterului gorjean Antonie Mogoș într-una dintre sălile Muzeului de la Șosea a reprezentat un gest de excelență și unicitate în muzeografia europeană. Demersul vizionar al lui Alexandru Tzigara-Samurcaș l-a determinat, în 1936, pe Konrad Hahm, directorul muzeului din Berlin, să facă o paralelă cu modul de etalare a renumitului Altar al lui Zeus din Pergam: „În mijlocul unei săli încăpătoare, simplă, dar plină de lumină, se înalță o clădire ca un altar. Nu este un templu antic de marmură, ci o simplă casă țărănească de lemn”.

Alături de piese reprezentative din colecțiile moștenite de Muzeul Național al Țăranului Român de la părintele său fondator, sunt expuse obiecte personale ale lui Alexandru Tzigara-Samurcaș (aflate în colecția familiei Tudor și Maria Berza), care completează portretul celui care a fost întemeietorul Muzeului de la Șosea.

Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Lunea, marțea și în sărbătorile legale, muzeul este închis.

Credit foto: Muzeul Național al Țăranului Român