Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziţia „Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002-2022″, de Constantin Severin, vernisată pe 30 martie
severin

Expoziţia „Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002-2022″, de Constantin Severin, vernisată pe 30 martie

Expoziţia de pictură „Constantin Severin – Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal 2002-2022″, organizată de Asociaţia Eudaimonia Europa, va fi găzduită de Casa Filipescu-Cesianu începând din 31 martie, la sediul său din Calea Victoriei nr. 151.

Vernisajul expoziției are loc pe 30 martie, începând cu ora 17:00, informează reprezentanţii Muzeului Municipiului Bucureşti.

Constantin Severin este fondator și reprezentant al expresionismului arhetipal

Expresionismul arhetipal înseamnă, spune artistul, „o căutare spirituală a rădăcinilor comune aflate dincolo de accidentele tragice ale istoriei”.

„În expoziţia de la Casa Filipescu-Cesianu vor putea fi admirate peste 30 de lucrări reprezentative din cele două cicluri – Expresionismul Arhetipal şi Quantum Figurative – care au făcut deja istorie în lumea internaţională a artei şi despre care s-au scris numeroase cronici şi articole în reviste de prestigiu. Cele mai frecvente arhetipuri regăsite în lucrările din expoziție sunt statuetele culturilor primitive, ‘primordiale’: Gânditorul de la Hamangia, statuetele nubile, în formă de vioară ale culturii Cucuteni, Gumelnița, precum şi Doamna cu hermină a lui Leonardo da Vinci sau pictura Soții Arnolfini a lui Jan van Eyck. Construcțiile plastice ale lui Constantin Severin se dezvoltă pe simboluri figurative şi nonfigurative, pe schimbul dintre semnificațiile lor colective și private, precum și pe aproprierea de simboluri și imagini din arta unor maeştri ai picturii universale”, a afirmat Adina Rențea, curator al expoziției.

Cu ocazia vernisajului, la care sunt invitați să participe iubitorii de artă contemporană, va fi lansat volumul de poeme „Vieţile pictorilor”, de Constantin Severin, publicat recent de editura Eikon din București.

Evenimentul este gândit ca o interferenţă a artelor – pictură, literatură şi muzică – prin invitarea cunoscutului cvartet „Arpeggione”, care va susține un recital pentru publicul prezent la eveniment.

Catalogul bilingv (română – engleză) al expoziției, realizat de Valentin Averitai, cu texte semnate de Adina Rențea (curator și organizator), Helen Gørrill (istoric și critic de artă din Marea Britanie) și Toti O’Brien (muzician, scriitor și artist vizual din SUA) va fi distribuit gratuit la vernisaj.

Expoziția va putea fi vizitată până pe data de 8 mai.