Expoziția „Marcel Proust, un roman parisien”, la Musée Carnavalet
Parisul lui Marcel Proust, „lumea plutitoare” pe care scriitorul a extins-o într-un roman cu georgrafie foarte personală, este subiectul unei expoziții la muzeul parizian Carnavalet care s-a deschis joi, anunță AFP.
Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea romancierului, acest muzeu dedicat istoriei capitalei franceze amintește, prin tablouri, fotografii, obiecte de epocă, nu doar de locurile unde a trăit, dar și de cei pe care i-a imortalizat într-o perioadă de mari schimbări.
Parisul unde s-a născut în 1871 a fost rănit de înfrângerea în fața Prusiei și zdrobirea Comunei. Orașul în care a murit, în 1922, a devenit unul dintre cele mai moderne din lume, electrificat, unde aristocrația și-a pierdut prestigiul după Marele Război.
„În căutarea timpului pierdut”, pictură subtilă a vremurilor în schimbare
Ciclul său romanesc „În căutarea timpului pierdut” oferă o pictură subtilă a acestor schimbări de la început de secol. „Există puține adrese în carte. Putem reconstitui locurile, dar este tot o lume plutitoare”, spune curatoarea Anne-Laure Sol. Examinarea acestor locuri arată că centrul sociabilității elitelor se mută de la „vechea suburbie Saint-Germain”, de pe malul stâng (departamentul 7), la Parisul pe care Proust nu l-a părăsit niciodată, „între suburbia Saint-Honoré și Parc Monceau” (departamentul 8).
Apartamentul în care scriitorul va compune „În căutarea timpului pierdut”, în camera lui tapițată cu plută din Bulevardul Haussmann 102, este evocat cu patul său, o haină grea, un șezlong, o bucată de cuvertură păstrată drept relicvă sau un „teatrofon” datorită căruia a ascultat opere… prin telefon de când a ajuns aici.
Alte piese rare: fotografii dintr-o colecție privată a unui amator brazilian, niciodată expuse, unul dintre cele cinci exemplare pe hârtie japoneză ale volumului „Swann”, sau seturi de dovezi în care romancierul modifică numele personajelor sale.
„Marcel Proust, un roman parisien” poate fi văzută, la Musée Histoire de Paris Carnavalet, până la 10 aprilie.
Foto credit: Claude Monet, „Le Pont de l’Europe, Gare Saint-Lazare”. Claude Monet realizează această vedere a gării Saint-Lazare în 1877. În august 1895, Proust îl întâlnește la Dieppe pe Monet, cel care îi inspiră în parte personajul pictorului Elstir.