Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția „Serenity” a artistei Dorina Mocan, vernisată la Stockholm
stargazer, dorina mocan

Expoziția „Serenity” a artistei Dorina Mocan, vernisată la Stockholm

Expoziția „Serenity” a artistei vizuale de origine română Dorina Mocan, stabilită de patru decenii în Suedia, va fi găzduită de Institutul Cultural Român din Stockholm în perioada 11 mai – 12 august.

„Arta mea își are originea în întâlniri încântătoare, în bucuria mea de a descoperi micile minuni din viața de zi cu zi. Îmi doresc să creez un spațiu privilegiat în care să evoc spiritul umanitar și universal, o lumină interioară îndreptată direct spre privitor”, a declarat artista Dorina Mocan.

Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm, a punctat în textul introductiv al catalogului expoziției: „În limba latină, ‘serenitas/serenitatis’ trimitea la vremea frumoasă și la condițiile favorabile. Expoziția Dorinei Mocan pe care Institutul Cultural Român de la Stockholm o găzduiește în spațiile sale expoziționale în perioada mai-august este o pledoarie pentru pace și reconciliere, o invitație la introspecție și speranță”.

Retrospectivă a ultimului deceniu de creație al artistei

Expoziția, care include în jur de 40 de lucrări, unele de mari dimensiuni reprezintă o privire retrospectivă asupra ultimului deceniu de creație al artistei.

„Serenity” include și o serie de tablouri, centrate pe prezențe feminine inefabile, cu numele de Cornelia și Sara, care apar în diferite ipostaze („Comorile Corneliei”, „Cornelia cu perle”, „Cornelia și munții”, „Sara în grădină”, „Sara pe acoperișul lumii”, „Sara și anturajul ei”).

Cine este Dorina Mocan

Dorina Mocan s-a născut în orașul Târgu Mureș. În perioada 1965 – 1969, a studiat arta la școala de artă din orașul natal, iar apoi a început la liceul de artă și muzică din Târgu Mureș. În 1973, artista a intrat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

În 1981, s-a mutat în Suedia și de atunci a trăit și a lucrat în Upplands Väsby, Stockholm și Uttersberg. Dorina Mocan a avut numeroase expoziții în Suedia, în țări precum Danemarca, Germania, Mexic, Norvegia, Coreea de Sud, Polonia, Anglia, China, Singapore.

În 2017, pictorița a fost distinsă cu premiul III la concursul internațional de portrete „Portrait Now!” la Castelul Frederiksborg din Danemarca, pentru lucrarea „Sara and her entourage”. Dorina Mocan este membră a Organizației Naționale a Artiștilor Vizuali și a Asociației Internaționale de Artă.