Expoziţia „Van Gogh” a bătut toate recordurile la Muzeul Orsay, cu circa 800.000 de vizitatori
Expoziția „Van Gogh à Auvers-sur-Oise, les derniers mois”, care a avut loc între 3 octombrie și 4 februarie, a permis Muzeului Orsay să înregistreze cea mai mare afluență de la deschiderea sa în 1986.
Muzeul Orsay a anunțat un „record istoric” de audiență, cu 794.000 de vizitatori la marea expoziție Van Gogh la Auvers-sur-Oise, care s-a încheiat la 4 februarie.
„Prezentată în perioada 3 octombrie 2023 – 4 februarie 2024, expoziția a atras 793.556 de vizitatori, ceea ce reprezintă o medie zilnică de 7.181 de vizitatori în cele 108 zile în care a fost deschisă”, a precizat muzeul într-un comunicat de presă.
„Aceasta este cea mai mare prezență pentru orice expoziție de la deschiderea muzeului (în 1986, n.r.), înaintea lui Edvard Munch și a expoziției sale „Un poème de vie, d’amour et de mort” din 2022 (724.414 vizitatori) și a lui Picasso cu „Blue et Rose” din 2018 (670.667 vizitatori)”, a adăugat instituția.
Pânze emblematice și experiență interactivă
Intitulată „Van Gogh à Auvers-sur-Oise, les derniers mois”, această expoziție a analizat ultimele clipe ale acestui monstru sacru al picturii în acest mic orășel de lângă Paris, unde s-a sinucis pe un câmp în 1890, la vârsta de 37 de ani, după ce pictase 74 de tablouri în 70 de zile. Printre acestea se numără pânze emblematice precum „Le Docteur Paul Gachet”, „L’église d’Auvers-sur-Oise”, „Le Champ de blé aux corbeaux” și „Les Racines”.
Expoziția a prezentat, de asemenea, o experiență interactivă și imersivă de realitate virtuală. Au avut loc, de asemenea, o serie de întâlniri, inclusiv una cu Wouter Van der Veen, directorul științific al Institutului „Van Gogh”.
Aceasta a fost prima expoziție majoră dedicată operelor realizate de Van Gogh în ultimele două luni din viața sa și „punctul culminant al unor ani de cercetare”, potrivit muzeului. „A dovedit că, până la sfârșit, Van Gogh s-a reinventat și a deschis noi drumuri pentru artă: la Auvers, a găsit noi subiecte, a dezvoltat un stil mai sintetic, a compus în diferite formate și a continuat să trezească culorile lumii inventând noi combinații, întotdeauna cu acea expresivitate halucinantă care face ca un Van Gogh să semene doar cu un Van Gogh!”, a declarat Christophe Leribault, președintele muzeelor Orsay și Orangerie.
Foto credit: Vincent van Gogh, „Le Jardin de Daubigny” (1890), Fondation Beyeler – Collection Rudolf Staechelin