Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție a sculptorului Dragoș Neagoe, la Târgu Jiu
dragos neagoe

Expoziție a sculptorului Dragoș Neagoe, la Târgu Jiu

Expoziția „Head(s)#3” a sculptorului Dragoș Neagoe va fi vernisată pe 3 august, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu.

Curatorul expoziției deschise până pe 28 august este Dorina Cioplea-Văduva.

„Mi-a plăcut, îmi place, ador să fac portret. Este cea mai dificilă temă, dacă alegi să faci sculptura. În acel volum mic și compresat se află toată esența lumii. Acolo găsești toate răspunsurile pe care le vrei și îți dorești să le afli. Lucrul în groapă îmi oferă șansa să intru în inima, în centrul portretului (al universului) și să construiesc forma din interior în exterior, să spațializez volumele, fără a vizualiza ce poate să iasă, să le controlez numai din interiorul lor. Simt starea specială pe care o au volumele. Ce este fain este că nu mai am control vizual asupra formelor, ca un sculptor tradițional și asta mă excită grozav. Nu există teamă, frică că greșesc”, mărturisește Dragoș Neagoe.

Dragoș Neagoe, artist și restaurator

Născut în 1974, Dragoș Neagoe a absolvit Facultatea de Arte Plastice, secția sculptură, din cadrul Universității de Arte București, în 2002, studii completate cu un master, până în 2004. Este preocupat de multiplele posibilităţi de reprezentare a ipostazelor umanului, în special portretul. Experimentează continuu cu materiale organice sau traditionale şi investighează, prin variate forme de exprimare vizuală, de la sculptură şi obiect, până la instalaţie, performance, video și, mai nou, fotografie.

Experiența de câțiva ani de restaurator în cadrul Muzeului Național de Artă al României i-a oferit șansa să afle multe dintre tehnicile clasice şi moderne de lucru care, de cele mai multe ori, îşi fac simţită prezenţa în toate experimentele sale plastice. Sculptura sa este rodul unei tehnici mai puțin obișnuite. Artistul numește acest procedeu „În Groapă”. Tehnica este „simplă”. Sapă o groapă (mică/mare, depinde de mărimea lucrării) și gândește că tot ce este convex devine concav și invers, ce este concav devine convex. Sculptorul încearcă să vadă formele pozitive în negativ și invers.

Din 2002, Dragoș Neagoe a expus solo și participat la numeroase expoziții de grup, s-a implicat în proiecte culturale și educative în satul Crevedia Mare (unde locuiește), Hațeg și București, având lucrări în spațiul public și în colecții particulare, atât în țară, cât și în străinătate.