Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție aniversară Nicolae Grigorescu, la Muzeul Național de Artă al României
mnar medalion nicolae grigorescu, curatorial.ro

Expoziție aniversară Nicolae Grigorescu, la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României a anunțat că va organiza anul viitor o expoziție Nicolae Grigorescu prin care va marca 185 de ani de la nașterea artistului.

Pe 15 mai 2023, cu ocazia împlinirii a 185 de ani de la nașterea pictorului Nicolae Grigorescu (1838 – 1907), MNAR va deschide o amplă expoziție ce va reuni lucrări majore din patrimoniul propriu, cel mai amplu și valoros din țară, circumscrise ilustrării celor mai populare teme ale creației artistului.

Câteva dintre lucrări, de mari dimensiuni, sunt prezentate într-un medalion expozițional cu caracter de avanpremieră în Galeria de Artă Modernă Românească începând cu 3 noiembrie 2022. Sunt incluse lucrări realizate în tehnica ulei pe pânză – „Întoarcerea de la câmp” (1901), „Întoarcerea de la târg” (1905-1907), „Fata cu doniță” (1888-1893), „Turma” (1883-1890) și „La izvor” (1886-1895).

Directorul muzeului, Călin Stegerean, a transmis într-un comunicat: „Semnalăm importanta aniversare a pictorului nostru național și anunțăm ampla expoziție pe care i-o vom dedica în anul 2023. Oferim acum publicului spre cunoaștere și delectare doar o mică parte a excepționalelor lucrări care vor figura în ceea ce sperăm să fie un mare succes de public al anului viitor. Vizitatorii noștri vor avea ocazia să vadă cele mai reprezentative lucrări ale lui Nicolae Grigorescu într-o etalare expozițională în acord cu cele mai bune practici din domeniu. Ne asumăm, astfel, primii în domeniul patrimoniului de artă, omagierea celui care este considerat fondatorul picturii moderne din România, în acord cu misiunea noastră de reprezentare a valorilor culturale la nivel național”.

Mai mult de 50 de lucrări ale lui Grigorescu se află în prezent în expoziție permanentă la Muzeul Național de Artă al României.