Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție blockbuster Jan Van Eyck, la Muzeul Luvru
jan van eyck, the virgin of chancellor rolin

Expoziție blockbuster Jan Van Eyck, la Muzeul Luvru

O expoziție Jan Van Eyck va fi găzduită de Muzeul Luvru și va fi cea mai importantă prezentare a creației maestrului flamand al Renașterii nordice care a fost organizată vreodată în Franța.

Opere ale lui Jan van Eyck (1390 – 1441) vor fi expuse la Paris sub titlul „Meeting with a Masterpiece: The Virgin by Chancellor Rolin”.

Măiestria lui în tehnicile de pictură în ulei a schimbat cursul istoriei artei occidentale. Prin metoda sa de glazurare, care presupunea aplicarea mai multor straturi translucide de vopsea în ulei, Van Eyck a obținut profunzime, bogăție de culoare și efecte complexe de lumină și umbră. Atenția sa meticuloasă la detalii dădea viață compozițiilor – de la texturile țesăturilor până la peisaje.

Van Eyck a primit comenzi pentru a picta portrete importante, printre care cel al Isabelei a Portugaliei. Una dintre cele mai renumite lucrări ale lui, „Soții Arnolfini”, pictată în 1434. Lucrarea are diverse interpretări și mistere, inclusiv o figură enigmatică în reflexia oglinzii convexe. O alta este „Omul cu tichie albastră” (cca. 1430) – singura creată de artistul flamand aflată în România și una dintre cele 20 de lucrări care i-au fost atribuite la nivel mondial.

Șapte lucrări, în expoziția de la Luvru

În centrul expoziției de la Luvru se va afla versiunea restaurată a picturii „The Virgin by Chancellor Rolin”, finalizată în jurul anului 1435. În cadrul unei restaurări de proporții, picturii i-a fost îndepărtat stratul oxidat vechi de secole pentru a fi dezvăluită pictura inițială.

Alături de această piesă, expoziția va cuprinde alte șase capodopere ale lui Van Eyck, inclusiv „Madona din Lucca” (cca. 1437) de la Muzeul Städel.

Această expoziție va oferi ocazia de a explora evoluția lui Jan Van Eyck ca artist și interacțiunile lui cu pictori contemporani precum Rogier van der Weyden și Robert Campin.

Expoziția va fi însoțită de o serie de evenimente, prelegeri despre procesul de restaurare, spectacole muzicale inspirate de operele lui Van Eyck și oportunități de discuții cu experți în artă.

Foto: Jan Van Eyck, „The Virgin of Chancellor Rolin” (cca. 1435), înainte de restaurare/ Musée du Louvre