Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție blockbuster Vincent van Gogh, la Metropolitan Museum of Art
van gogh, moma, starry night, noapte instelata

Expoziție blockbuster Vincent van Gogh, la Metropolitan Museum of Art

Metropolitan Museum of Art din New York va organiza anul viitor o expoziție centrată pe faimoasele reprezentări ale chiparoșilor din sudul Franței făcute de Vincent van Gogh.

Aproximativ patruzeci de lucrări create de artist în decurs de doi ani vor fi expuse, cu titluri importante împrumutate de la MoMA – „Noapte înstelată” (1889) -, National Gallery din Londra și Kröller-Müller Museum din Otterlo (Țările de Jos).

Faimoasa „Noapte înstelată” nu a mai părăsit MoMA de 13 ani. Acum, lucrarea va sta alături de o alta celebră, „Câmp de grâu cu chiparoși/ Wheat Field With Cypresses”, din colecția Met, pentru prima dată din 1901.

van gogh, met, camp de grau cu chiparosi

„Câmp de grâu cu chiparoși”, Met

„Această expoziție nu este doar prima care se concentrează pe acest motiv, ci oferă o privire inedită asupra poveștii din spatele acestor tablouri care ne-au captivat de mult timp atenția”, a declarat curatoarea Susan Alyson Stein pentru New York Times.

Directorul Met, Max Hollein, a spus într-o conferință de presă că arborii pictați cu precădere de van Gogh, chiparoșii, „sunt cei mai cunoscuți copaci din istoria artei” și că el i-a redat cu „putere și expresie feroce”.

Expoziția, care va include și desene și scrisori, va fi deschisă în perioada 22 mai – 27 august 2023.